Amerikanci grade solarna postrojenja na 2000 hektara

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2021. u 08:00
Izgradnja solarnih elektrana trajat će oko dvije godine/SHUTTERSTOCK

Solarni paneli bit će postavljeni na desetak lokacija, čime će se smanjiti emisija ugljikovog dioksida za 1,9 milijuna tona godišnje.

Početkom ovog tjedna potpisan je Sporazum o suradnji između američke kompanije UGT Renewables LLC, koja se bavi obnovljivim izvorima energije i srpskog Ministarstva rudarstva i energetike.

Sporazum su potpisali Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike i Peter Gudal, financijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC, javlja Tanjug.

Potpisivanju sporazuma bio je nazočan i Anthony Godfrey, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Predstavnici UGT Renewablesa, predvođeni osnivačem i predsjednikom Robertom Bermanom, krajem ožujka ove godine ministrici Zorani Mihajlović predstavili su neke od svojih značajnijih ulaganja u svijetu i iznijeli prijedloge mogućih postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Ministrica Mihajlović je tada najavila da će se uskoro donijeti Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao pravni okvir za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu i donesen.

Predstoje teški pregovori

Prije potpisivanja sporazuma, čelnici američke kompanije razgovarali su s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. On je izjavio da se pregovara o postavljanju solarnih panela na 2000 hektara, i to na desetak lokacija diljem Srbije. Tako bi se, rekao je Vučić, dobio dodatni gigavat električne energije i smanjila emisija ugljikovog dioksida za 1,9 milijuna tona godišnje.

“Predstoje nam teški pregovori oko uvjeta izgradnje solarnih postrojenja i vjerujem da ćemo ih brzo završiti te da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor”, rekao je Vučić i dodao da bi nakon potpisivanja ugovora izgadnja trajala oko dvije godine.

51

milijun tona ukupna je emisija ugljikovog dioksida u Srbiji

Predsjednik Srbije je istaknuo da dodatni gigavat struje čini 3 posto ukupne električne energije u zemlji i to još iz obnovljivih izvora energije.

“Time bi smanjili ispuštanje štetnih plinova za 1,9 milijuna tona ugljikovog dioksida. Ukupna emisija ugljikovog dioksida u Srbji je 51 milijun tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja pridonosi ekonomskom rastu Srbije”, istaknuo je Vučić.

Peter Gudal, financijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC, rekao je da će na realizaciji njihovog projekta u Srbiji raditi lokalne tvrtke.

“Jedan od naših prioriteta je da se usredotočimo na brownfield zemlju, to jest zemlju koja trenutačno nema veliku ekonomsku vrijednost, a može se koristiti za nove projekte”, objasnio je Gudal i dodao da će oko izbora mjesta za razvoj projekta surađivati s nadležnim ministarstvom.

Kako je dodao Gudal, pri izboru lokacije za postavljanje solarnih panela kompanija obraća posebnu pozornost na utjecaj na okoliš i lokalnu zajednicu.

S druge strane, Koalicija za nadzor javnih financija zatražila je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da objasni na koji način je američka kompanija UGT Renewables LLC, koja planira izgradnju solarnih panela na 2000 hektara na desetak lokacija diljem Srbije, izabrana za taj posao.

Pet pitanja za Vučića

Koalicija za nadzor javnih financija traži da Aleksandar Vučić odgovori na pet pitanja, javlja televizija N1. Od predsjednika Srbije se prvo traži da odgovori na pitanje je li “zbog zamora izazvanog brojnim državničkim obvezama smetnuo s uma da se do poslova, čak i onih čija se vrijednost mjeri desecima i stotinama milijuna eura, može doći i kroz tržišnu utakmicu i davanje ponude bolje od konkurentskih, a ne samo putem izravnog dogovaranja s državnim vrhom Srbije“.

Također pitaju Vučića “je li iz već navedenih ili drugih razloga izgubio iz vida da osim kompanije s kojom u ime Srbije pravi najbolji mogući dogovor, u svijetu postoje i druge kompanije koje se bave istim poslovima, a koje bi se vrlo rado nadmetale za ovaj visokoprofitabilan posao“.

Iz Koalicije za nadzor javnih financija pitaju Vučića i “je li i iz kojeg razloga zamemario činjenicu da i u Srbiji postoje potencijalni investitori u obnovljive izvore energije“.

Usto, traže da Vučić odgovori i “čini li se i njemu neobičnim to što će za desetak različitih lokacija u Srbiji posao izgradnje solarnih elektrana biti dogovoren sa samo jednom kompanijom“.

Za kraj, iz Koalicije za nadzor javnih financija mole predsjednika Aleksandra Vučića da zainteresiranoj javnosti “ukaže na član Ustava kojim je predsjedniku Republike omogućeno da se tijekom trajanja mandata angažira kao promotor i lobist stranih kompanija“.

Komentirajte prvi

New Report

Close