Svaki put kad netko zaigra naše igre, značajan dio prihoda vraća se u zajednicu

Autor: PD VL native tim , 18. lipanj 2020. u 21:59
Istraživanja su pokazala da gotovo 60% igrača igra zato jer se osjeća dobro znajući da dio novca odlazi za dobre svrhe, kaže Musa

Prošle je godine za potrebe financiranja društveno korisnih projekata osigurano gotovo 100 milijuna kuna.

S predsjednikom Uprave Hrvatske Lutrije Marijem Musom razgovarali smo o društvenoj korisnosti koja se ostvaruje prihodom od igara na sreću, problemu ilegalnih priređivača i utjecaju korona krize na poslovanje tvrtke.

Mnogi misle da je cilj organiziranja i igranja igara na sreću samo osvajanje dobitka. Slažete li se s time?
Važno je kontinuirano isticati kako igranje naših igara, uz mogućnost osvajanja velikih dobitaka, donosi korist i dobrobit cijelom društvu jer svaki put kad netko zaigra naše igre, od ostvarenih se prihoda značajan dio odvaja za društveno korisne djelatnosti. Organizacije koje se obvežu na društveno odgovorno poslovanje, poput Hrvatske Lutrije, nastoje postići ravnotežu između poslovno ekonomskog interesa i organizacijske odgovornosti prema društvu u cijelosti.

Koliko je ljudi ipak svjesno društvene koristi igara na sreću?
Posljednja istraživanja pokazala su pozitivne stavove igrača lutrijskih igara prema igrama općenito – gotovo 60% je navelo razlog za igru to što se osjećaju dobro znajući da dio novca potrošen na igre odlazi za dobre svrhe. Oni imaju pozitivnu percepciju igara na sreću i ne vide ih kao gubitak vremena i novca, nego dapače, kao dobitak za društvo. To je pokazatelj da su igrači svjesni osnovne zadaće Hrvatske Lutrije koja kao prioritet postavlja društvenu odgovornost.

Koliko sredstava je Lutrija uložila i vratila u zajednicu?
Naša misija je, prije svega, generiranje financijskih sredstava za potrebe financiranja različitih društveno korisnih projekata u području sporta, kulture, borbe protiv ovisnosti, razvoja civilnog društva, zadovoljavanja potreba osoba s invaliditetom itd. Prošle godine je za te namjene osigurano gotovo 100 milijuna kuna dok smo u 47 godina postojanja izdvojili više od 2,6 milijardi kuna za društveno korisne projekte.

Možete li nabrojati neke projekte ili programe kojima se posebno ponosite?
Hrvatska Lutrija, kao i ostale nacionalne lutrije, postoji kako bi osigurala sredstva za razvoj i boljitak društva. Ako idemo malo dalje u povijest, to su projekti poput VII. Mediteranskih igara u Splitu, Univerzijade u Zagrebu, Hrvatskog olimpijskog centra na Bjelolasici, Memorijalnog centra Nikola Tesla. Posebno smo ponosni na suradnje s Hrvatskim centrom za razminiranje, Hrvatskim Crvenim križem te s Kliničkim bolničkim centrima Zagreb i Split.Osim navedenog, kontinuirano podržavamo projekte od šireg društvenog značaja kroz sponzorstva najznačajnijih kulturnih, umjetničkih, sportskih i humanitarnih događanja, kao što su Sinjska alka, Vinkovačke jeseni, Festival kajkavske popevke, Maraton lađa i mnoga druga.

Kako se kriza uzrokovana koronavirusom reflektirala na poslovanje Lutrije?
Ovu smo krizu dočekali s prihvatljivom razinom likvidnosti te smo, u cilju preveniranja i ublažavanja mogućih negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom, izradili interne planove optimizacije i racionalizacije poslovanja. Naša je želja i ideja vodilja prije svega bila očuvanje svih radnih mjesta. To smo jasno komunicirali i uputili poruku kako je svaki radnik bitan te da, zahvaljujući rezervama, neće biti otpuštanja. S obzirom na to da je naša prodajna mreža bila zatvorena, fokus je bio preusmjeren na internetski kanal prodaje, kao i na ovlaštene poslovne partnere.

Koliko štete i koje probleme donose nelicencirani priređivači igara na sreću, posebice oni online? Kako to riješiti?
Štete su višestruke i moram izdvojiti dva ključna elementa zbog kojih priređivanje igara mora biti strogo kontrolirano – prvi je zbog sprječavanja uključivanja maloljetnika u igru kao i zbog rizika razvijanja ovisnosti, a drugi je vezan uz činjenicu kako gotovo dvije milijarde kuna odlaze globalnim online kladionicama koje nemaju licenciju za rad u RH, ali zaprimaju uplate hrvatskih igrača. Pozdravljamo mjere i inicijalne aktivnosti kako bi se onemogućio rad ilegalnim priređivačima. No kako bi se postigli konkretni rezultati, potrebno je proširiti opseg mjera kroz dodatne izmjene poreznih zakona vezanih uz priređivanje igara na sreću, striktno provoditi odredbe o zabrani oglašavanja ilegalnih priređivača te zabraniti poslovnim bankama financijske transakcije s takvim priređivačima.

Na koji se način Hrvatska Lutrija bori protiv problema mladih s igrama na sreću?
Hrvatsku Lutriju od konkurencije izdvaja prije svega odgovorno priređivanje igara na sreću i društvena odgovornost u širem smislu. U svrhu zaštite maloljetnika strogo se provodi zabrana pristupa igrama na sreću uz kontinuirano upozoravanje odraslih da djecu ne uključuju u igre na sreću. Ne dopuštamo da maloljetnici u pratnji odraslih osoba odabiru srećku, brojeve za igru i sl. Također, punih deset godina financiramo projekt “Tko zapravo pobjeđuje” čiji je osnovni cilj prevencija kockanja maloljetnika, ali i razvoj kritičkog i ispravnog odnosa prema igrama na sreću, kao i osobnog odgovornog ponašanja.

* Sadržaj omogućila Hrvatska Lutrija

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close