Pomorska bitka u Bakru za velike i male

Autor: Promo , 13. srpanj 2018. u 09:00
FOTO: Press

Pomorska bitka, središnje događanje Margaretinog leta koja oživljava zadnji, bezuspješni napad Mlečana na Bakar, čeka na vas u Bakru, u subotu, 14. srpnja. Posjetite nas i doživite dašak prošlosti u povijesnom gradu Bakru!

Dan započinjemo tradicionalnim pohodom na Risnjak u jutarnjim satima, a popodne i večer ispunit će sadržaji zbog kojih će mnogi upravo taj dan odabrati za posjet Bakru. Margaretin sajam s autentičnim proizvodima, suvenirima i gastro ponudom, svečani mimohod tridesetak povijesnih postrojbi Hrvatske vojske,rekonstrukcija povijesne Pomorske bitke uz željno iščekivani vatromet te zabava uz grupu Point i party na Bukovu, mamac su za sve generacije. Novitet je ove godine program pod nazivom Mala Pomorska bitka namijenjen najmlađima i njihovim roditeljima koji će se u Gradskom vrtu održavati od 18 do 21h pod posebnim sponzorstvom INA-e. U nekoliko zanimljivih kutaka mališani će pronaći zabavu i igru inspiriranu povijesnom i kulturnom baštinom.

MALA POMORSKA BITKA
U Raspričanom kutku u 18:15 i 19:45 priču o pomorskoj bitki pričati će profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin, a onu o prošlosti Bakra u 19 h i 20:20 h djeci će pričati odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Bakar (Fijolica) Josipa Lazarević (kutak se nalazi iza zgrade vijećnice). U Razigranom kutku djeca će saznati i isprobati kako su izgledale igre malih Bakrana u prošlosti, ali i zaigrati memory igru "Bakarske sličice". U Edukativnom kutku djecu će čekati radionica s hrvatskim autentičnim igračkama (HAI), a u Kreativnom, bojanke s motivima Pomorske bitke. Kad se umore od aktivnosti u svakom kutku Gradskog vrta, djeca će moći, zajedno s roditeljima, "predahnuti" na obližnjem dječjem igralištu, a prije polaska obavezna će biti fotografija za pamćenje u Fotokutku!

Program:
– Pohod na Risnjak s Gornjeg Jelenja, u organizaciji PD Bakar, u 08:00 h
– Margaretin sajam, u 17:00 h
– Dječji kutak „Mala Pomorska bitka“, u Gradskom vrtu od 18:00 do 21:00 h
– Svečani mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske po Primorju, u 21:00 h
– Party na Bukovu, u 22:00 h
– Rekonstrukcija povijesne pomorske bitke i vatromet, u 22:30 h
– Fešta uz grupu Point, u 23:00 h

POMORSKA BITKA U BAKRU – crtica iz povijesti

Spektakularna „Pomorska bitka“ koje se povodom proslave Dana Grada Bakra održava u sklopu Margaretinog leta zapravo je rekonstrukcija povijesnog pomorskog napada Mlečana daleke 1616. godine koji su tada posljednji put bezuspješno pokušali osvojiti Bakar. Dalekog 8. kolovoza 1616. Mlečani dolaze u Bakarski zaljev s čak 20 galija, a dio njihove vojske se iskrcava na kopno i s leđa napada grad. Hrabra posada Kaštela s kapetanom Ivanom Budačkim brani Bakar unatoč kiši ispaljenih topovskih kugli. Bitka je riješena dolaskom tri stotine mladića iz Rijeke, koji dolaze preko Svetog Kuzma na Kalvariju iznad Bakra te napadaju Mlečane iskrcane na kopnu. Potom iz Kaštela uspješno pogađaju zapovjedni Mletački brod; mladi zapovjednik flote pogiba, a nepobjediva mletačka mornarica konačno i zauvijek napušta priobalne vode Hrvatskog primorja!

New Report

Close