Konferencija Dan otvorenih integracija: ‘Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda’

Autor: Promo , 25. ožujak 2019. u 08:38
Foto: Promo

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja.

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.

Barišić je poslao poruku institucijama i zaključio: “Želimo državu u ulozi snažnog i pouzdanog kreatora strateškog okvira razvoja, trebamo obrazovni sustav primjeren digitalnom dobu i stimulativno inovacijsko okruženje i uvjete za stvaranje inovacija. Želimo atraktivnu poduzetničku klimu koja privlači i potiče, a ne odbija i koči.

Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura.” navodi Bela Virag, partner svjetske konzultantske tvrtke Artur D Little. Virag ukazuje da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža,

Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska upozorava na stagnaciju hrvatskog gospodarstva: “Na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima.” Stojić napominje da Hrvatska trenutno raspolaže s 300 milijuna eura za investicije i tehnologije u sklopu europskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja.

Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a publici otkrili su detalje o suradnji na robotu RONNA koja je doživjela svoju 4. generaciju: “Kad smo se upustili u izradu robota RONNA, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi, međutim ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja.

Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chapter ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

Okrugli stol ‘Digitalizacija poslovanja – izazovi i kako ih prepoznati?’ moderirao je direktor Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglić. “Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika” navodi Eugen Paić – Karega, član uprave Zagrebačke banke. Složio se i Tihomir Šibali, direktor tvrtke Enna Infosense i dodaje: ”Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar koji podučava kolege o koristima digitalizacije” zaključuje Šibalić. Bernard Gršić, državni tajnik Ureda za razvoj digitalnog društva otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani:”Država radi na poboljšanju digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani.

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja. Među predstavljenim rješenjima u Demo Roomu posebnu su pozornost imala rješenja namijenjena cyber sigurnosti, zatim rješenja napredne videoanalitičke koncepte nadzora, KING SFERA, rješenje za upravljanje u hitnim događajima, sustav za upravljanje upitima kupaca te brojna druga.

New Report

Close