Grad Zagreb jedan je od najvećih investicijskih zamašnjaka u zemlji

Autor: Promo , 11. ožujak 2019. u 12:00
Foto: Josip Regović / Pixsell

U gradska ulaganja u infrastrukturu treba pribrojati i investicijska ulaganja Zagrebačkog holdinga koji na godišnjoj razini ulaže više stotina milijuna kuna

S proračunom koji u ovoj godini prelazi 10 milijardi kuna i projektima koji se na godišnjoj razini mjere u stotinama milijuna kuna, Grad Zagreb jedan je od najvećih investicijskih
zamašnjaka u Hrvatskoj.

Među kapitalnim projektima koji su u tijeku, ističe se rekonstrukcija kružnog toka Remetinec i izgradnja novesljemenske žičare.

U sklopu opsežnih radova na remetinečkog rotora, vrijednih oko 300 milijuna kuna bez PDV-a, rekonstruirat će se raskrižje s rotorom uz kompletnu sanaciju i izmještanje komunalne infrastrukture te sagraditi dodatne vozne trake i tunel ispod rotora, a rekonstruirat će se i tramvajska pruga.

Izgradnja nove sljemenske žičare, koja je započela u siječnju ove godine, posljednja je faza projekta vrijednog više od 500 milijuna kuna.

Nova žičara imat će trasu dugu 5017 metara i četiri i pol puta veći kapacitet prijevoza ljudi u satu u odnosu na staru, te će se tako na Sljeme stići za 16 i pol minuta u 84 gondole koje sadrže po 10 mjesta. Dovršetak radova očekuje se sredinom sljedeće godine kada će Zagreb dobiti najmoderniju žičaru u Europi.

U gradska ulaganja u infrastrukturu, svakako treba pribrojati i investicijska ulaganja Zagrebačkog holdinga koji zajedno sa svojim ovisnim društvima također na godišnjoj razini ulaže više stotina milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu i opremu.

U djelokrugu su Zagrebačkog holdinga za grad Zagreb vrlo važne djelatnosti kao što su održavanje i zaštita javnih i nerazvrstanih cesta, održavanje čistoće grada, odlaganje otpada, uređenje i održavanje zelenih površina, vodovod i odvodnja, distribucija i opskrba plinom te mnoge druge.

Nova komunalna infrastruktura

“Odgovornost prema građanima Zagreba i široj društvenoj zajednici upravo se ogleda u investicijskim ulaganjima”, ističe Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga te navodi kako je u prošloj godini samo na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb izgrađeno 26 kilometara novih i rekonstruirano više od 20 kilometara postojećih plinovoda.

Također se intenzivno obnavljala mreža vodoopskrbe i odvodnje, pri čemu je tijekom 2018. sagrađeno 15 kilometara novih cjevovoda za vodoopskrbu te je za tri kilometra proširena mreža odvodnje. Povećan je i broj priključaka za vodu sa 98.045 na 99.510 te kanalskih priključaka za 1404, te ih je sada 74.256. I u ovoj godini planirani su novi kilometri komunalne infrastrukture.

Prema riječima Ane Stojić Deban, u sklopu realizacije projekta „Voda u svako kućanstvo“ planirana je gradnja, odnosno produženje, 74,4 kilometra vodoopskrbne mreže na području gradskih četvrti Brezovica, Sesvete, Novi Zagreb Zapad, Podsused Vrapče, Gornja Dubrava i Črnomerec.

Za navedene gradske četvrti u tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Također su pokrenuti postupci nabave za ugovaranje izrade projektne dokumentacije gradnje vodoopskrbne mreže za gradske četvrti Maksimir, Podsljeme, Stenjevec i Trešnjevka jug. Velik je novac tijekom proteklih nekoliko godina investiran i u održavanja čistoće i odvoza otpada.

Upravo se u tom segmentu poslovanja očekuje najveći rast investicija u sljedećih nekoliko godina, ističe Ana Stojić Deban te navodi kako je samo tijekom prošle godine realizirano gotovo 50 milijuna kuna ulaganja u komunalnu opremu i vozila.

Među ostalim, nabavljeno je 57 novih vozila, pet mobilnih reciklažnih dvorišta, poveća je broj zelenih otoka za  48% na 1008 …

Zagrebački holding također realizira kapitalne projekte javne namjene za Grad Zagreb. Među ostalim, u tijeku je rekonstrukcija kompleksa Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’ dogradnjom dnevne bolnice s podzemnom garažom.

Investicija je vrijedna oko 200 milijuna kuna i u njoj je Zagrebački holding investitor te realizira i financira projekt. Također je u 2018. dovršen dio prve faze projekta Podbrežje – zagrebačkog modela stanogradnje.

Ukupno su sagrađena četiri stambena objekta sa 608 stanova, uređen je veliki park s dječjim igralištem i rekreativnim površinama, a od rujna vozi i redovita autobusna linija.

U planu je izgradnja osnovne škole i dječjeg vrtića. U ovoj godini dovršena je osnovna škola i sportska dvorana u Hrvatskom Leskovcu. Radi se o jednoj od najmodernijih škola u Hrvatskoj, koja bi uskoro trebala započeti s radom. Također u ovoj je godini planiran početak izgradnje doma za starije i nemoćne osobe u Markuševcu.

Korisnici na prvom mjestu

Uz ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu, unatrag nekoliko godina Holding je znatno iskoračio i u dostupnosti usluga korisnicima, uključujući i dostupnost informacija,navodi Ana Stojić Deban.

Da su građani prepoznali i prihvatili nove usluge najbolje potvrđuju brojke. Tako je holdingov Pozivni centar u prošloj godini zaprimio više od milijun upita građana, pokretni ured je oko 600 puta dolazio u naselja i na individualne adrese korisnika.

Lani je uvedena i nova aplikacija ZGPARK, a novost je i da se putem sustava e-Građani mogu zaprimati računi i dogovarati ugovorni odnosi.

“Sva navedena ulaganja u infrastrukturu i kvalitetu usluga ulaganja su i u urbanu budućnost grada Zagreba.

Uvijek ima prostora za unaprjeđivanje komunikacije i odnosa s korisnicima, na čemu intenzivno radimo. Jer korisnici naših usluga uvijek su bili i bit će u središtu svega što radimo”,

New Report

Close