Znate li koja je stvarna vrijednost poduzeća koje preuzimate?

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2015. u 08:46
Fotolia

Poduzeće kao takvo je možda izuzetno privlačno i jefttino, no što ono sve doista nosi sa sobom?

Ponekad je vrlo teško procijeniti koliku vrijednost ima nešto što želimo kupiti. Bilo da se radilo o kupovini "igle ili automobila", ili u ovom našem slučaju, kupovini poduzeća.

S obzirom na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj i česte promjene na tržištu što se tiče ponude i potražnje, nije jednostavno znati koliko novca treba za nešto izdvojiti te koja je stvarna vrijednost poduzeća koje kupujemo.

Upravo zbog toga postoje razne metode za utvrđivanje vrijednosti nekog poduzeća, a poznavanje istih nužno kako nas ne bi "opelješili", a da zauzvrat mi dobijemo nešto što realno vrijedi puno manje od onoga koliko smo platili.

Poduzeće kao takvo je možda izuzetno privlačno i jefttino, no što ono sve doista nosi sa sobom?

"S procjenom vrijednosti poduzeća srećemo se pri prodaji i kupnji poduzeća ili dijelova poduzeća. Također susrećemo se u sudskim postupcima, pri istiskivanju manjinskih dioničara, kod određivanja poreza na nasljedstvo, kao i u brojnim drugim prilikama. Pokušat ćemo na jednostavan način, putem logičkih vježbi i primjera iz prakse, polaznicima na seminaru pojasniti sve ono što je bitno pri procjeni vrijednosti poduzeća", navodi predavačica Vlatka Sakar iz Antea revizije.

SEMINAR PROCJENA VRIJEDNOSTI PODUZEĆA je namijenjen poduzetnicima, vlasnicima trgovačkih društava, menadžerima svih razina, računovodstvenom i financijskom osoblju, javnom i privatnom sektoru, svima onima koji žele steći osnovna znanja s ovog područja.

Više o seminaru kao i prijavnicu možete pronaći ovdje.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Ako ne znate koja je stvarna vrijednost poduzeća koje preuzimate, možda ne znate niti koja je stvarna vrijednost zdravstvene ustanove koju preuzimate, naime " koncesija za jedno lijekarničko mjesto u mreži" na " crnom tržištu" često dosiže vrijednost i do jedan (1) milijun EUR-a.

Sto ce reci da je krajnje vrijeme da se prodaja lijekova liberalizira.

Ako je netko spreman platiti 1M eura za koncesiju za prodavnicu lijekova onda mora imati nevjerojatno visoke trgovacke marze.

Ako ne znate koja je stvarna vrijednost poduzeća koje preuzimate, možda ne znate niti koja je stvarna vrijednost zdravstvene ustanove koju preuzimate, naime ” koncesija za jedno lijekarničko mjesto u mreži” na ” crnom tržištu” često dosiže vrijednost i do jedan (1) milijun EUR-a.

New Report

Close