Video rad srednjoškolaca iz Vrgorca najbolje objasnio zašto je važno štedjeti

Autor: Borivoje Dokler , 05. travanj 2021. u 08:40
U nagrađenom videu učenici su pojasnili kako funkcionira mirovinski sustav/PD

Učenici srednje škole Tin Ujević iz Vrgorca osvojili su pametnu ploču koju će koja će im pomoći u nastavi.

Video rad učenika Srednje škole Tin Ujević iz Vrgorca pobijedio je na natječaju ‘Osiguraj svoju budućnost’ koji je u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Na natječaju su sudjelovali srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske slanjem kratkog video rada na temu štednje za budućnost i mirnu starost. Najbolji rad, odnosno škola, osvojio je nagradu – pametnu ploču.

Prilikom online svečanosti proglašenja pobjednika, učenik četvrtog razreda Srednje škole Tin Ujević, Blago Lukšić, koji je svoja informatička znanja iskoristio da bi montirao i izradio nagrađeni video, kazao je da je izrađujući video naučio dosta o financijskoj pismenosti te da je shvatio da za budućnost i mirovinu treba početi štedjeti što ranije, još dok smo mladi.

Važnost financijske edukacije

Profesor predmeta ekonomske i pravne grupe škole iz Vrgorca, Slaven Tolić, istaknuo je kako je financijska pismenosti, uz čitanje i pisanje, jedna od najvažnijih vještina koju bi učenici trebali usvojiti već tijekom školovanja.

Pritom je naglasio da se njihova škola vrlo rado uključuje u natječaje i edukativne aktivnosti, ali i da sami učenici ekonomskih predmeta svoje znanje putem predavanja prenose svojim kolegama strukovnih smjerova koji nemaju ekonomske predmete u svom školovanju.

“Uvijek dajemo sve od sebe kada sudjelujemo na natječaju i drago nam je da smo osvojili nagradu. Dobivena pametna ploča bit će vrlo korisna u našoj školi. Živimo u suvremeno doba i u svakodnevnom je radu potrebno koristiti nove tehnologije jer nam one pomažu da budemo još bolji”, kazao je Tolić.

Pobjedničkom timu čestitao je i član Upravnog vijeća Hanfe, Jurica Jednačak te ujedno zahvalio svima na sudjelovanju i tome što prepoznaju važnost financijske edukacije kao važne stavke za budućnost. “Zaštita potrošača jedan je od važnih ciljeva Hanfe, a najbolji način njihove zaštite je financijska edukacija. I ovakve akcije jedan su od načina doprinosa Hanfe toj edukaciji”, kazao je Jednačak.

Prilikom ocjenjivanja radova tročlana komisija Hanfe vrednovala je kreativnost i inovativnost u izražavanju, ali još više i razumijevanje i prezentaciju problematike štednje za budućnost i mirovinu, a sam natječaj imao je za cilj educirati i potaknuti mlade na razmišljanje o financijama.

Osim raspisivanjem nagradnog natječaja za srednjoškolce, Hanfa se u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna uključila i brojnim drugim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) organizirala je online konferenciju ‘Budućnost životnog osiguranja: Novi koncepti za okruženje dinamičkih promjena’ na kojoj se raspravljalo o trendovima i izazovima u tom sektoru.

Uz to, pokrenuta je i serija edukativnih online radionica u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima.

Prva takva radionica održana je 24. ožujka, a tema predavanja bio je Akcijski plan Europske komisije za stvaranje Unije tržišta kapitala s naglaskom na informiranje poduzetnika o otvaranju prilika da na jednostavniji i praktičniji način krenu u prikupljanje kapitala putem burze, a koji će im zasigurno dobro doći za jačanje poslovanja u postcovid vremenima.

Predavanja i debate

Početkom Svjetskog i Europskog tjedna novca održana je i javna online prezentacija stručnjaka Hanfe na temu ‘Psihološki aspekti u investicijskim odlukama’ tijekom koje se moglo naučiti više o bihevioralnim financijama, znanosti koja povezuje neuroznanost, ekonomiju i psihologiju te razumjeti kako, kada i zašto donosimo životne i financijske odluke.

Dva dana kasnije, održana je online debata sa studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci, na temu ‘Alternativno vs bankovno financiranje’.

Za taj projekt studentima su mentori bili stručnjaci iz Hanfe i HNB-a koji su ujedno i moderirali debatu. Tom prilikom studenti su zastupali i predstavili alternativno, odnosno bankovno financiranje, prednosti i nedostatke, i to u tri kategorije: obrazovanje, poslovni poduhvati i životne potrebe.

Uz sve navedeno Hanfa je u suradnji s Ministarstvom financija, ali i Hrvatskom gospodarskom komorom u sklopu zajedničkog projekta ‘Financijska pismenost – više znamo, bolje razumijemo’ održala i brojna online predavanja na kojima su sudjelovale škole širom Hrvatske, od Zagreba, Rijeke, Otočca, Plitvičkih jezera i drugih.

Riječ je o zajedničkoj edukaciji od strane Hanfe, HGK, HNB-a i predstavnika komercijalnog sektora – banaka, osiguranja i društava za upravljanje investicijskim fondovima. Sveukupno je na predavanjima Hanfe tijekom ovoga tjedna sudjelovalo oko petstotinjak sudionika.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close