Slavonski poduzetnici od ideje do prototipa u četiri dana: Proizvode slavine koje rade i na polarnim hladnoćama

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2017. u 12:39
Foto: Shutterstock

Kazuju da je riječ o maloj tvrtki koju su “pokrenuli od nule, vlastitim sredstvima”, zasad nemaju mogućnost rada velikim kapacitetom, no dosad je na tržištu završilo 70-ak njihovih slavina.

Marko Krtić i Joško Radanović, dvojac iz Iloka, uspjeli su postići ono što je poprilična rijekost u Hrvatskoj – inovaciju pretočiti u proizvodnju, a k tomu ih na tom krajnjem hrvatskom istoku pronalazi i sve više kupaca. I to ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva. Jer njihova, tzv. iločka, slavina normalno, bez smrzavanja, radi i na polarnim hladnoćama!

Ta nesmrzavajuća vanjska slavina izrađena je od kvalitetnog inoksa, samostojeća je, duljine oko 160 centimetara, od kojih je 60-ak podzemni dio, i, što je najvažnije, besprijekorno funkcionira i na ekstremno niskim temperaturama, s kakvima se i Hrvatska suočavala svih dana prvog mjeseca u 2017. godini.

Jedinstvena u svijetu

'Radim u iločkoj vodoopskrbi i redovito se, svake zime, suočavamo s velikim problemima zbog smrzavanja slavina na otvorenom. Pucaju cijevi, ljudi ostaju bez vode, popravci su skupi… Tako sam i došao na ideju,' kazat će 45-godišnji Marko Krtić, koji se već 20-ak godina bavi inovacijama i član je Udruge inovatora “Tesla” Ilok.

Kako piše Glas Slavonije, od ideje do izrade prototipa prošla su, otkriva, samo – četiri dana! Bilo je to 2013. godine, a 2015. je s kolegom Joškom Radanovićem, kao poslovnim partnerom, osnovao i tvrtku, IWT (Innovative Water Tech).

Kazuju da je riječ o maloj tvrtki koju su “pokrenuli od nule, vlastitim sredstvima”, zasad nemaju mogućnost rada velikim kapacitetom, no dosad je na tržištu završilo 70-ak njihovih slavina. Iako slična rješenja postoje u svijetu, inovator Marko – koji je svoj patent međunarodno zaštitio – dodat će da je “iločka slavina” po svom rješenju jedinstvena u svijetu.

Inovator s nizom domaćih i inozemnih priznanja objasnit će i zašto je tako:

Slavina je izrađena od više vrsta nehrđajućih materijala, ima ugrađen sustav termičke samozaštite, koja je potpuno mehanička, riječ je o zaštiti aktivnoj od plus pet do minus 100, pa i na nižim temperaturama, bez straha od smrzavanja. U slavinu je ugrađen sustav za sprječavanje nekontroliranog istjecanja vode te sanitarno-drenažni ispust potpomognut magnetnom silom koji štiti unutrašnjost slavine od kontaminacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close