Samo lani otvoreno 500 novih radnih mjesta, i Grubišno Polje vraća se rastu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. studeni 2015. u 22:01
Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja/Damir Špehar/PIXSELL

Gospodarstvo našeg grada i županije nudi inovativne projekte i tehnologije, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Poslovni uzlet grada Grubišnog Polja, održan u subotu u Centru za kulturu i informiranje, okupio je nekoliko desetaka zainteresiranih obrtnika, poduzetnika i OPG-ovaca. Riječ je o 21. ovogodišnjoj edukativnoj manifestaciji u organizaciji Poslovnog dnevnika čiju je važnost i ulogu predstavio Mislav Šimatović, glavni urednik.

Mali i srednji poduzetnici, istaknuo je, srž su hrvatskoga gospodarstva. Tome u prilog ide i statistika: čine 99 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupno zaposlenih, a u kreiranju BDP-a sudjeluju s čak 50 posto. "Prepoznavši njihovu važnost, poduzetnike potičemo na kreativno razmišljanje i nastojimo ih poučiti kako da budu još konkurentniji ne samo na lokalnom, već i europskom tržištu.", istaknuo je. Da je aktivno uključivanje u stjecanje novih znanja važno za gospodarski napredak smatra i Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja. Industrijske zone jedan su od načina kojima Grad kreira preduvjete za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, istaknuo je.

Sa željom da informacije o gradu, općini i županiji proslijede i široj publici, najavili su korištenje svih raspoloživih kanala informiranja, od kojih je Uzlet samo dio. "Želimo predstaviti naše uvjete i strategiju prirodnih resursa kojima planiramo privući i strane ulagače. Gospodarstvo našeg grada i županije nudi inovativne projekte i tehnologije", zaključio je. Primjeri dobre prakse poput sirne industrije Grubišnog Polja trebaju postati realnost u svim regijama, kaže Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan.

"Gospodarski napredak treba biti u fokusu svih nas, a takvo što se postiže motom od ideje do uspješnog biznisa", smatra Bajs. Da je u Grubišnom Polju promjena nabolje već krenula, potvrđuju i brojke. Naime, dok je razdoblje između 2008. i 2013. bilo iznimno teška, 2014. je postala godinom preokreta. S ranijeg stanja koje karakteriziraju pad prihoda, dohodaka i dobiti, u 2014.  bilježe porast dobiti, investicijskog kapaciteta i učinkovitosti.

Narasla je i zaposlenost – 500 novih radnih mjesta samo u 2014. godini. Riječ je o trendu je koji je nastavljen i u 2015. godini. "Brojni projekti na ovom području su u tijeku ili završnim fazama, a najavljen je i novi investicijski val od čak milijardu kuna. Ponosni smo na siguran i partnerski odnos s poduzetnicima, do kojega smo došli postavivši županiju kao mjesto u kojem im, u okviru naših mogućnosti, dajemo maksimalnu podršku", istaknuo je župan Damir Bajs. Žele, poručio je, da županija nastavi pratiti trend povratka rastu. U opći gospodarski oporavak i Grubišno Polje ugradilo je svoje brojke, zaključio je župan.

Aduti su im prirodna bogatstva, tradicija i mladi

Planiraju osnažiti lovni turizam i više ulagati u smještaj

Zlatko Pavičić, vanjski suradnik Poduzetničkog inkubatora, predstavio je Strateški razvojni program Grubišnog Polja za razdoblje 2015-2020. Uspješno su detektirani najveći problemi i potrebe, poput nedovoljno razvijenog gospodarstva i poduzetništva, kao i potreba razvoja i nadogradnje poljoprivredne proizvodnje. Analiza je pokazala da dodatne probleme prosperitetu i dalje predstavljaju nezaposlenost te negativna demografska kretanja. Održivo gospodarstvo planiraju temeljiti na prirodnim bogatstvima, tradiciji i mladim ljudima kojima će omogućiti razloge za ostanak. "Održivi rast počiva na rastu ljudskih potencijala i poboljšanju demografske slike", istaknuo je Pavičić. Tome će pridonijeti popularizacija cjeloživotnog učenja i roditeljstva boljim materijalnim položajem roditelja. Osim u mladima, dio snage gospodarskog rasta leži i u učinkovitoj javnoj nabavi i jačanju administrativnih gradskih kapaciteta te kvalitetnoj gradskoj upravi. Pavičić nadu polaže i u turistički aspekt grada i regije. "Turistički su kapaciteti Grubišnog Polja vrlo poticajni. Planiramo osnažiti lovni turizam baziran na prirodnom bogatstvu šuma, popularizirati ribolovni i izletnički turizam te istodobno ulagati u jačanje smještajnih kapaciteta i dobre gastro ponude", istaknuo je. Pavičić smatra da Grubišno Polje ponajprije treba ojačati apsorpcijske kapacitete s obzirom na to da na raspolaganju, osim mjera i europskog programa ruralnog razvoja, ima i brojne druge EU fondove.

Komentirajte prvi

New Report

Close