Student u Hrvatskoj pokrenuo vlastitu modnu marku, a danas njegovu odjeću nose svi

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. lipanj 2016. u 09:59
Matej Brečić poseban naglasak stavlja na kvalitetu proizvoda i inovativan dizajn

Pocket za sada ima mušku i žensku liniju proizvoda, a Brečić se s vremenom želi proširiti i na inozemna tržišta; prva ciljana tržišta su mu Mađarska, Poljska i Slovačka.

S početnim kapitalom od 12.000 kuna do kojeg je došao vlastitim trudom mladi poduzetnik Matej Brečić već godinu dana dokazuje kako se unatoč nepovoljnim tržišnim uvjetima ipak može uspjeti. Naime, ovaj student komunikacijskog menadžmenta samostalno je pokrenuo modnu marku Pocket sa željom da pokaže kako uspjeh svake poduzetničke priče ovisi o zadovoljstvu kupca. Moto modne marke Pocket je inovativan dizajn pri čemu se poseban naglasak stavlja na kvalitetu proizvoda.

Njegovu odjeću danas nose svi, različitih uzrasta i bez obzira na glazbeno opredjeljenje što je više no dovoljan dokaz da u stvarnom svijetu koristi znanja stečena na fakultetu. Dok se drugi studenti žale da im nedostaje prakse, Brečić je na vrijeme prepoznao da je učinkovita komunikacija pretpostavka kvalitetnoga pružanja usluga pa se u svom poslovanju svesrdno služi upravo društvenim mrežama. Kaže da socijalnoj interakciji putem Instagrama, Facebooka i ostalih posvećuje najviše pažnje jer upravo ondje nalaze – potrošači. "Pocket se, kako samo ime sugerira, bavi odjećom s ručno ušivenim džepom koji je i zaštitni znak brenda. Na pokretanje modne linije odlučio sam se, između ostalog, revoltiran što brojni drugi brendovi postoje jednu do dvije godine, pokupe novac i nestanu s modne scene", pojašnjava Brečić.

Zanimljivo, početni kapital nije utrošen isključivo na registriranje i osnivanje j.d.o.o., kako bi se očekivalo. Više no pohvalno, mladi je dizajner veći dio sredstava utrošio na traženje dovoljno kvalitetnog materijala od kojeg će izrađivati odjeću. "Inicijalna su sredstva dobrim dijelom utrošena i na oglašavanje putem društvenih mreža te analizu tržišta. Inače je najviše truda uloženo upravo u pozicioniranje na tržištu koje je u posljednje dvije godine zasićeno raznim novim brendovima. Novac za otvaranje j.d.o.o. sam prikupio samostalno, no u cijeloj su priči veliku potpornu ulogu imali i roditelji te prijatelji", nastavlja Brečić. Ističe i da problema nije imao s birokracijom, već mentalitetom.

Ovdje valja spomenuti i kritiku upućenu organizatorima festivalskih i sajamskih događanja koja su idealne platforme mladim izlagačima i budućim nadama modne scene, ali koja istovremeno pred manje tvrtke postavljaju prilično neprobojne financijske barijere. Sudjelovanje na festivalu ili sličnoj manifestaciji poduzetnici početnici plaćaju jednako kao velike i etablirane kompanije, žali se Brečić. Od prvog dana surađuje s tekstilnom tvrtkom Markonci za koju zbog njihove profesionalnosti i točnosti ima samo riječi hvale. Uz Markonci, u proizvodne je procese uključena i studentica tako da se od Pocketa, ukoliko nastave istim tempom, može očekivati i daljnje angažiranje dodatne radne snage.

Materijale od kojih izrađuje odjeću nabavlja u Hrvatskoj bez obzira što im je cijena samim time viša. Za sada osim muške i ženske u planu nema kreiranje i dječje linije, no tu mogućnost nije sasvim zatvorio za budućnost. Najvećim dosadašnjim uspjehom smatra veliku pažnju medija koju je Pocket privukao, dok ga najviše ipak veseli kad sretne osobu koja na sebi ima Pocket majicu. "Nema boljeg osjećaja od toga. U nepunih godinu dana uspio sam stvoriti ime, prepoznatljivost te općenito dobru sliku o brandu. Planiram se proširiti i na inozemna tržišta, no s odlukama ne želim srljati. Za sada ciljam na Mađarsku, Poljsku i Slovačku", zaključio je Brečić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nisam čuo za tu marku, ali pohvalno, posebice ako šivaju u hrvatskoj. vidite da se može ovdje uspjeti, a ne kao ovce srljati u njemačku i irsku i nadati se da će pare same u džep. tko hoće puno novaca, taj se mora potruditi, osim ako nije sudjelovao u pretvorbenim aktivnostima krajem 80tih i početkom 90tih.

New Report

Close