Poduzetnici ne računaju da će im prosvjedna akcija upaliti

Autor: Marija Crnjak , 03. veljača 2021. u 22:00
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Okupljenima se obratio i Andrija Klarić, vlasnik zagrebačke teretane koji je uhićen u ponedjeljak nakon što ju je tog jutra otvorio.

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u srijedu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, na skupu koji je organizirala udruga Glas poduzetnika zbog nezadovoljstva Vladinim mjerama zaustavljanja širenja pandemije i obeštećenja poduzetnika.

Glavni zahtjev okupljenh poduzetnika, mahom ugostitelja, ali i vlasnika teretana kojima je zabranjen rad od studenog, je pravično obeštećenje za zabranu rada, no prosvjednike smeta i diskriminacija u nametnutim mjerama. Većina ih traži i otvaranje kafića, za koje nije potvrđeno da su mjesta širenja virusa, no dobar broj prosvjednika ipak ne očekuje da će prosvjed donijeti promjene koje traže.

“Naša akcija nije usmjerena protiv epidemioloških mjera, već smo željeli pokazati da su građani nezadovoljni ekonomskim mjerama koje nisu dostatne ni adekvatne. Mjere za očuvanje radnog mjesta od 4000 kuna su namijenjene zaposlenicima i ne mogu biti mjera pomoći za poduzetnike. Mi ne živimo nego preživljavamo. Želimo kvalitetne ekonomske mjere i plan kako će Vlada pomoći gospodarstvu. Tražimo obeštećenja za sve poduzetnike i obrtnike koji su zatvoreni. Smatramo da je krajnje vrijeme da se razmišlja i o djelatnostima koje su zatvorene gotovo cijelu godinu. Event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika bilježe ogromne gubitke, a pomoći za njih nema”, istaknuo je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a. Dodao je kako poduzetnicima trebaju jasne najave mjera na vrijeme, te kako ne žele o novim mjerama slušati u medijima i iščekivati ih poput izvlačenja lutrije.

Okupljenima se obratio i Andrija Klarić, vlasnik zagrebačke teretane koji je uhićen u ponedjeljak nakon što ju je tog jutra otvorio. Marin Medak istupio je kao bivši predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, sada član njenoga nadzornog odbora, poručivši da država ugostitelje tretira kao građane trećeg reda. S konferencije za novinare koja je održana gotovo u isto vrijeme, članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite poručili su, pak, prosvjednicima da će se mjere ublažiti kad se za to steknu uvjeti, što se kontinuirano prati.

Komentirajte prvi

New Report

Close