Poduzetnici dobili 3 puta veće račune za struju: “Ovako dalje ne ide, bit će otpuštanja”

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2022. u 08:16
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Onaj tko troši više struje, treba imati i povoljniju cijenu na tržištu, smatraju poduzetnici.

Iznosi na računima za struju poduzetnika obaraju rekorde. Tako je jednom frizerskom salonu u Zagrebu stigao račun za struju od 2000 kuna, dok je vlasnica prije plaćala 700 kuna mjesečno.

“Nisam mogla vjerovati, prvo sam mislila da su to neki zaostaci, ali s obzirom na to da redovito plaćamo svoje račune i vodim brigu o računima, jednostavno sam ostala u šoku. Zvala sam i kolege, oni su bili u još većem šoku. Ipak su to ogromni troškovi za nas sve i jednostavno smo šokirani, što reći. Svi smo mi računali da će vlada poduzeti neke određene mjere i spriječiti da se dogodi ovo što nas je sad dočekalo. Plin, struja, voda – sve je otišlo gore, struja tri puta veća, ne znam što reći”, kazala je za RTL Evelin Benković, vlasnica salona.

Branka Prišlić, glavna tajnica Glasa poduzetnika, kaže da jedan kozmetički salon koji je do sada struju plaćao 3000 kuna ovih dana mora platiti račun od 9000 kuna.

“To je povećanje za 300 posto, stvarno neprihvatljivo”, komentirala je Prišlić. Dodaje da će zato neki morati staviti ključ u bravu, a neki otpuštati radnike jer nemaju više prostora gdje i kako bi dalje mogli nastaviti s tako visokim računima. “Ovako dalje ne ide”, kaže.

Poduzetnici kažu da rješenja postoje

Onaj tko troši više struje, treba imati i povoljniju cijenu na tržištu, smatraju poduzetnici. No to u Hrvatskoj nije slučaj jer je tarifa za poduzetnike u odnosu na građane u samom startu tri puta veća.

“Tražit ćemo da se ujednači cijena struje, ne može biti cijena razlike kilovata za domaćinstvo kunu, a da je za poduzetnike tri kune. Nema objašnjenja za to”, veli za RTL riječki ugostitelj Milan Kuzet. Poduzetnici poručuju da rješenja postoje, ali da je za to potrebna politička volja. Istovremeno, vladajući tvrde da prate situaciju i da su sve opcije na stolu.

“S obzirom na ove izvanredne okolnosti, jasno je da se razmišlja o apsolutno svim opcijama i da je u izvanrednim situacijama sve na stolu. Tako da razmišljamo, analiziramo i pratimo i reagirat ćemo da u ovoj teškoj situaciji vlada bude potpora svima onima kojima treba biti potpora kao što je bila i do sada”, rekao je ministar gospodarstva Drago Filipović.

Poduzetnici kažu da bi, ako to ne bude na vrijeme, najmanje 100.000 ljudi moglo ostati bez posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close