Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

Autor: Branimir Bradarić/VL , 29. travanj 2018. u 11:42
Tvrtka radnike dodatno educira, oni su zauzvrat maksimalno predani svojem poslu/Dubravka Petrić/PIXSELL

Multinorm je blistavi primjer modernog pogona koji je kvalitetom izrade konstrukcija stvorio imidž pouzdanog partnera u Europi, kamo izvozi 99% proizvoda.

U vrijeme kada su sela i gradovi Vukovarsko-srijemske županije iz dana u dan sve prazniji i napušteniji, u Gradištu, mjestu nedaleko od Županje, izgrađena je jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj,  u pogledu organizacije poslovanja i radnih procesa. Radi se o tvrtci Multinorm koja se bavi dizajniranjem i izradom konstrukcija koje se koriste pri proizvodnji automobila. O kakvom je poduzeću riječ govori i podatak da već gotovo 20 godina posluju s europskim automobilskim divovima, njemačkim kompanijama Audi, BMW i Volkswagen. 

Gotovo 99 posto njihove proizvodnje završava na inozemnim tržištima, što je dokaz kako i tvrtke iz Hrvatske, a posebno one iz osiromašenih područja, mogu biti konkurentne na svjetskim tržištima. Direktor Multinorma Igor Begović kaže da tvrtka posluje na način da kupci dođu k njima sa svojim zahtjevima i zamislima, što zatim zaposlenici u projektnim uredima i pogonima pretaču u gotov proizvod.  Danas su proizvodi ovih vrijednih Slavonaca neizostavan dio prilikom sklapanja automobila njemačkih kompanija koje ih izvoze u čitav svijet.  "Velika je to odgovornost jer proizvod mora biti prije svega kvalitetan i funkcionalan pri čemu se svakako mora voditi računa i o postavljenim rokovima. Tijekom godina Multinorm je izgradio određeni imidž u Europi tako da se za nas nadaleko zna i čujem a što mi svojim kvalitetnim radom potvrđujemo. Jedno bez drugoga ne ide", kaže Begović.

Pristup koji mi tek trebamo usvojiti
Dodaje i kako suradnja s automobilskim tvrtkama ima i visok prag zahtjevnosti, ali i da nije nemoguće ispuniti sve što kupci traže i očekuju od njih. I oni iz mjeseca u mjesec pokazuju kako je to moguće napraviti.  Govoreći o suradnji s autodivovima Begović kaže kako je iznimno bitna prilagodba tehnologije, ali i da je neophodno i pristup poslu i svim poslovnim obvezama prilagoditi upravo njima, naručiocima koji proizvod traže i plaćaju. 

 

Begović

Kad se pregovara s kupcima iz inozemstva razgovara se samo o cijeni, jer se rokovi isporuke i najviša moguća kvaliteta podrazumijevaju

"Kada se pregovara o poslu s kupcima iz inozemstva razgovara se samo o cijeni jer se rokovi isporuke i najviša moguća kvaliteta proizvoda zapravo podrazumijevaju.  Kod nas je to još uvijek ipak nešto drugačije, ali ćemo se i mi vrlo brzo prilagoditi tome. Drugim riječima, da bi se uspješno poslovalo s takvim tvrtkama koje rade globalno i plasiraju svoje automobile na brojna tržišta, mora se raditi i razmišljati na isti ili sličan način, koliko god on nama bio dobar ili ne", pojašnjava Begović.  Tako već i pogled na novi objekt u Gradištu govori o tome da se radi o modernoj i kvalitetnoj tvrtci koja bilježi odlične poslovne rezultate. Šetnja uredima sa zaposlenima kao i samim projektnim uredom dodatno pojačava taj dojam, dok punu sliku daje pogled na sam pogon s modernim strojevima.  Primjera radi, dva nedavno kupljena stroja platili su 760.000 eura, od koji je jedan od njih koštao pola milijuna eura i predstavlja najmoderniji takav stroj trenutačno na tržištu.

Sve to posloženo je u prostoru u kojem se točno zna tko što radi i tko je za što zadužen. U novi objekt Multinorma u Gradištu uloženo je oko 40 milijuna kuna od čega je dobar dio sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije.  Govoreći o iskustvima iz poslovanja i prilagodbi, Begović kaže kako su zapravo najveću prepreku imali da domaće ljude nauče 'njemačkom načinu razmišljanja i poslovanja'. A da bi do toga došli zaposlenima su osigurali kvalitetne plaće, koje su znatno iznad prosjeka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i razna druga prava iz radnoga odnosa, poput božićnica, uskrsnica, plaćenih prekovremenih sati…   

Također, radnici su prolazili i kroz edukacije i usavršavanja koja su im omogućila da kvalitetno obavljaju svoj posao. Zauzvrat od njih se tražila predanost poslu i maksimalna angažiranost tijekom radnoga vremena.  "Odlučili smo da kroz edukacije unutar tvrtke specijaliziramo ljude za određenu vrstu posla i vežemo ih za određene operacije. Na taj način oni puno brže nauče kvalitetno obavljati svoj posao, a i ako bi kojim slučajem otišli iz firme, relativno ih se brzo može zamijeniti. Pokazalo se kako je takav način rada dobar i za nas i za same zaposlenike", otkriva Begović.

 

195 radnika

ima Multinorm, a u novi pogon tvrtka je uložila oko 40 milijuna kuna

U međuvremenu morali su pronaći način i za osiguravanje radnika pa su tako u dogovoru sa školama u Županji i Vinkovcima organizirali praktičnu nastavu za srednjoškolce. Oni se kroz tu mogućnost upoznavaju s poslovanjem tvrtke, ali se i uče raditi i ravzijati radne navike, za što dobivaju od tvrtke i određeni džeparac.  Sa završetkom školovanja oni su dobrim dijelom, zahvaljujući tom praktičnom pristupu, pripremljeni i osposobljeni za početi raditi u Mulitinormu. Begović najavljuje i kako u tvrtci planiraju i dalje širenje. U planu je izgradnja još jednoga pogona, hortikulturalno uređenje okoliša kao i postavljanje solarnih panela na krovištu zgrade koje je površine oko 4800 četvornih metara. Na taj način bili bi neovisni kada je riječ o potrebama tvrtke za električnom energijom.  

Vratio se iz Njemačke, ovdje mu je bolje
"U planu nam je u budućnosti dalje širenje kao i modernizacija tvrtke. Jedino na taj način se može napredovati i biti konkurentan na europskom tržištu. I danas se možemo pohvaliti modernom tehnologijom, kako samim strojevima, tako i informatičkom opremom. Uz to, važno nam je i da su radnici zadovoljni uvjetima rada i plaćama, a kako kažu, doista i jesu zadovoljni, kaže Ilija Vucić koji je u Multinormu zadužen za realizaciju projekata na daljnjem razvoju tvrtke. 

Među radnicima je i Marko Vrgoč koji radi na kontroli gotovih proizvoda koji se isporučuju, a koji se u Multinorm vratio upravo iz Njemačke gdje je godinama radio i živio. Kaže kako je iznimno zadovoljan uvjetima rada koji ni za čim ne zaostaju za uvjetima u Njemačkoj gdje je radio devet godina. "Ne razmišljam o odlasku u Njemačku ili bilo gdje drugdje jer jednostavno nemam razloga. Ovdje mi je bolje nego vani. Kući sam, s obitelji, prijateljima, a uz to su i uvjeti rada odlični. Plaća je više nego dobra i što je jako važno redovita je. Iskreno, bolje mi je ovdje nego u Njemačkoj", zaključio je Vrgoč.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Iz članka se ne može isčitati, šta firma konkretno radi. Pretvara ideje i zamisli naručitelja u prototipove, nultne serije… ili šta ?

evo kolega
novinar je u laganoj pripremi za roštilj
http://www.poslovna.hr/lite/multinorm/198339/subjekti.aspx
http://www.glas-slavonije.hr/327775/4/Tvrtka-Multinorm-seli-iz-Cerne-u-Gradiste

Iz članka se ne može isčitati, šta firma konkretno radi. Pretvara ideje i zamisli naručitelja u prototipove, nultne serije… ili šta ?

New Report

Close