Kaufland i Ralu ove su godine bili najveći ulagači, PPD će obilježiti sljedeću

Autor: Darko Bičak , 02. prosinac 2015. u 07:47
Gradnja Raluova LDC-a u Rugvici krenula je u listopadu 2014., a centar je počeo s poslovati u srpnju ove godine/Željko Lukunić/PIXSELL

Kaufland je u novom centru u poslovnoj zoni Jastrebarsko zaposlio 150 ljudi, dok je Rajićeva Ralu Logistika u Rugvici izgradila centar vrijedan 150 milijuna kuna.

Iako je logistika važna za funkcioniranje čitavog gospodarstva, velike investicija u Hrvatskoj u taj sektor se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ove godine bilježimo tek dvije značajne investicije i to Kauflanda u logističko distributivni centar u Jastrebarskom te logističke tvrtke Ralu logistika koja je prije mjesec dana otvorila svoj novi LDC u Rugvici.

Značajnu investiciju, koja je tek započela, ima i Prvo plinarsko društvo koje ulaže 125 milijuna eura u Luku Ploče. U svoje kapacitete ulagale su i prijevozničke tvrtke poput Ricarda iz Darde, koji je kupio 50-ak tegljača, a završetak investicije u nove kapacitete je imala i zagrebačka špediterska tvrtka Primacošped u vlasništvu Petra Šimića. Kauflandov logistički centar, površine 163 četvornih metara, vrijedan je 75 milijuna eura, a vrata je otvorio krajem ožujka ove godine.

Investicija je omogućila da se u tom centru, uz 150 postojećih ljudi, zaposli 150 novih radnika. Izgradnja Logističkog Centra tvrtke Kaufland Hrvatska u Gospodarskoj zoni Jalševac u Čabdinu, jedan je od najvećih projekata tvrtke Kaufland i Grada Jastrebarskog. Novoizgrađeni Logistički centar koristit će se za interne potrebe tvrtke Kaufland Hrvatska iz kojeg će se snabdijevati poslovnice u Hrvatskoj. Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i direktor Kaufland Hrvatska, Andreas Wendy, u svojim su obraćanjima naglasili uspješnu suradnju na realizaciji projekta.

 

Novosel

Kao partner Kauflanda Hrvatska, Grad Jastrebarsko vrlo se aktivno uključio u realizaciju projekta od izuzetnog značaja za gospodarski razvoj našeg grada

'Privlačimo investitore'
"Ovakve investicije ne događaju se slučajno. One su plan naših višegodišnjih ulaganja u gospodarsku zonu. Kao partner tvrtke Kaufland Hrvatska, Grad Jastrebarsko vrlo se aktivno uključio u realizaciju projekta od izuzetnog značaja za gospodarski razvoj našeg Grada. Otvaranjem novih 150 radnih mjesta u Jastrebarskom, našem gradu podižemo standard, ali i na taj način ujedno otvaramo vrata drugim potencijalnim investitorima", rekao je na gradonačelnik Novosel. I premijer Milanović je komentirao tom prigodom da je ovo pozitivan primjer hrvatsko-njemačke suradnje. "Bitno je da ide brzo i da ljudi koji ulažu mogu reći da su od hrvatske države, od lokalne samouprave, gradova, hrvatske Vlade i ministarstava dobili fer tretman, ozbiljan odnos i vrijednost za novac koji ulažu. Da kada dođu, investitori znaju što ih očekuje, da imaju sigurnost. To se zove pravna država i vladavina prava", rekao je Milanović.

Ralu Logistika, u vlasništvu Luke Rajića, otvorila je svoj logističko-distributivni centar početkom listopada u poslovnoj zoni Dragošićka u Rugvici nadomak Zagreba. Novi centar, koji se ima najmodernije skladište površine 11.500 m2 i prateće objekte površine 1500 m2, osigurava tvrtki najsuvremeniju vlastitu infrastrukturu za pružanje najkvalitetnije logističke usluge u hladnom lancu u Hrvatskoj i šire. Investicija vrijedna više od 150 milijuna kuna, u potpunosti je financirana privatnim kapitalom. Gradnja Raulovog LDC-a započela je u listopadu 2014., a centar je započeo s poslovanjem u srpnju ove godine. Sastoji se od najmodernijeg skladišta pod kontroliranim temperaturnim uvjetima za robu u smrznutom i svježem režimu, od -25 do 25°C, te pratećih objekata za održavanje vozila. Skladište kapaciteta preko 10.000 paleta obuhvaća 16 utovarno-istovarnih rampi te prostor za komisioniranje (cross-docking) površine veće od 3000 kvadrata.

 

75milijuna

kuna vrijedan je logističko-distributivni centar Kauflanda u Jastrebarskom

Prateću infrastrukturu za transport čine interni servis i praonica kamiona, stanica za točenje goriva te parkiralište za kamione transporta i distribucije iz flote koja broji više od 170 suvremenih kamiona hladnjača, od kojih preko 50 posto nije starije od godinu dana. S novim centrom Ralu Logistika najavljuje i otvorenje 200 novih radnih mjesta uz postojećih 350, kao i pružanje novih dodatnih usluga, poput promotivnih pakiranja proizvoda, pakiranja više proizvoda u folije, kartone i limenu ambalažu, vaganja neegaliziranih proizvoda s lijepljenjem cijene i mase za određene kupce, pružanja usluga carinskog i trošarinskog skladišta i drugih. U centru je implementirana vrhunska tehnologija za skladišno poslovanje SAP WMS (Warehouse Management System), a uvodi se i sustav komisioniranja pick-by-voice koji omogućava visoku produktivnost i poštivanje zahtjeva najvećih klijenata iz Hrvatske i inozemstva.

Suvremeno uređenje cjelokupnog kompleksa dopunjeno je ugradnjom najmodernijih rashladnih uređaja eminentnih svjetskih proizvođača. Novi centar tvrtki uvelike olakšava poslovanje, s obzirom na to da na jednom mjestu objedinjuje sve aktivnosti i funkcije koje su se dosad odvijale na nekoliko lokacija. "Ralu Logistika tvrtka je s jasnom vizijom iza koje stoje svi njeni zaposlenici, a svi zajedno dijelimo iste ciljeve – nastaviti graditi dugoročno održivu i društveno odgovornu tvrtku koja će u prvi plan uvijek stavljati zadovoljstvo svojih partnera, klijenata i djelatnika te biti sinonim za pouzdanost i kvalitetu.

S ovom investicijom od preko 150 milijuna kuna ukupan iznos mojih ulaganja u Ralu Logistiku premašuje 400 milijuna kuna, a marljivost i trud koji naši zaposlenici svakodnevno ulažu u svoj posao najbolji su mi pokazatelj opravdanosti tih ulaganja. Koristim ovu prigodu da im zahvalim na tome što su svakodnevno najbolji veleposlanici našeg brenda i najzaslužnija karika u lancu uspjeha koji obilježava proteklih 25 godina, a vjerujem i sve godine koje su pred nama. Ponosan sam što sam dosadašnjim investicijama u Ralu stvorio priliku za zapošljavanje više od 550 djelatnika i uvjeren sam kako će Ralu Logistika nastaviti biti uspješna i prepoznatljiva tvrtka. Veselim se novim izazovima koji nas očekuju", naglasio je Luka Rajić.

 

Rajić

S ovom investicijom višom od 150 milijuna kuna ukupan iznos mojih ulaganja u Ralu Logistiku premašuje 400 milijuna kuna

PPD u Luci Ploče
Budući terminal u Luci Ploče imat će ukupan kapacitet od 273.000 kubnih metara (m3) od čega je 242.000 m3 predviđeno za skladištenje naftnih derivata i 31.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina (UNP). Kako pojašnjava Damir Spudić, član Uprave PPD-a, razlog ulaska u ovaj projekt je, osim razvojnog potencijala projekta, i izvrsna geostrateška pozicija luke. Izgradnja terminala omogućava dobavu UNP-a i ostalih naftnih proizvoda morskim putem, a ojačava sigurnost opskrbe i potencijal tržišta.

Radi se o zajedničkoj investiciji PPD-a i globalnog igrača VTTI BV. Iz PPD-a kažu da će distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažiti trenutna ograničenja koja postoje glede infrastrukture distribucije nafte i plina za cijelu regiju. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti uvoz UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na tržišta JI Europe. PPD je u ranim fazama gradnje terminala. Prva faza UNP terminala (15.500 m3) bit će u operativnoj funkciji sredinom 2017. dok će prva faza gradnje skladišnog prostora na naftne derivate (60.000 m3) biti u operativnoj funkciji do kraja 2016. godine.

Kompanija VTTI BV je važan igrač na području skladištenja i upravljanja terminalima osnovana 2006. kao joint venture kompanija između Vitol Grupe, jedne od najvećih svjetskih energetskih trgovaca, i MISC-a, glavne malezijske prijevozničke kompanije u kojoj svaka ima udjel od 50%. VTTI posjeduje i upravlja s 11 terminala nudeći pritom ukupni kapacitet od 8,7 milijuna m3 na pet kontinenata. Lani VTTI BV osniva VTTI Energy Partners LP  s ciljem stjecanja, upravljanja, razvijanja i nabave rafiniranih naftnih proizvoda, terminala sirove nafte te povezane energetske strukture. Početna imovina sastoji se od 11 terminala unutar VTTI portfelja koji su strateški smješteni u ključnim energetskim čvorištima diljem svijeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close