Inin plin ide poduzetnicima, a za državu to su škole, pošta, zatvori…

Autor: Marija Brnić , 31. listopad 2022. u 07:00
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

Mjesec i pol od kada je Vlada naložila da se sav plin proizveden u Hrvatskoj isporučuje HEP-u, utvrđeni su i svi koraci u tom postupku.

Mjesec i pol od kada je Vlada naložila Ini da sav plin proizveden u Hrvatskoj isporučuje HEP-u po cijeni višestruko manjoj od burzovne, utvrđeni su i svi koraci u tom postupku.

Doznalo se tako i kako će od 1. listopada do 31. ožujka 2024. biti raspoređen Inin plin po skupinama kupaca koje su utvrđene Vladinom odlukom od 14. rujna. Operaterima distribucijskog sustava HEP će isporučiti 405.460 megavatsati plina po cijeni od 41 euro po megavatsatu, u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, što bi trebalo omogućiti da prežive ovu zimu i održe sustav.

Izblijedjela nada

Za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava predviđena je isporuka 109.450 megavatsati plina. Najveća količina, 3,65 milijuna megavatsati, bit će osigurana za potrebe kućanstava, a isporučivat će se opskrbljivačima u obvezi javne usluge za osiguranje dodatnih količina plina kojima će pokriti potrebe kupaca koje su u međuvremenu preuzeli od opskrbljivača koji su ih do početka listopada snabdijevali po tržišnim cijenama. Preostale količine Ininog plina HEP će prodati svojoj tvrtki HEP-Plin po istoj cijeni, od 41 euro, uvećano za 76% troška opskrbe plinom koji vrijedi za određeno distribucijsko područje.

Taj će plin biti namijenjen poduzetnicima, no to nisu “klasični” poduzetnici, kako se na prvi pogled može zaključiti, nego je riječ o podužoj listi javnih ustanova i tvrtki, od škola i fakulteta, vrtića, bolnica i tvrtki koje obavljaju privatnu praksu zdravstvene djelatnosti kojima će se davati prednost u isporuci, a potom pošte, vodovodna poduzeća, turističke zajednice, zatvori, vjerske zajednice, komore i gospodarska udruženja, sindikati, HRT i Hina. Gospodarstvenici su se ponadali da su i oni ipak uključeni u raspodjelu Ininog plina. Naime, u uputama koje je svim uključenima krajem prošlog tjedna dalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja navodi se da poduzetnici koji su korisnici tzv. plinskih vaučera – subvencija koje su kao mjeru iz proljetnog antiinflacijskog paketa Vlade mogli dobiti mikro, mali i srednji poduzetnici s godišnjom potrošnjom plina do 10 gigavatsati – moraju prekinuti korištenje te mjere. No, to se odnosi na ranije spomenutu kategoriju pravnih osoba, od kojih je samo manji broj mogao biti i korisnik vaučera.

Popis dodatnih kupaca

Uputama Ministarstva gospodarstva svi uključeni dobili su kratki rok od par dana za pripremu i ažuriranje podataka i obavljanje svih poslova kako bi se mogla realizirati prodaja Ininog plina. Javni opskrbljivači tako moraju dostaviti HROTE-u popis dodatnih kupaca iz kategorije kućanstava koji su im pristupili nakon 15. rujna, kupci toplinske energije upućeni su na hitan raskid ugovora s postojećim opskrbljivačima i prelazak na one u obvezi javne usluge, dok opskrbljivači kategoriju korisnika iz skupine “poduzetnika” trebaju obavijestiti o uvjetima raskida ugovora i njegovim financijskim i pravnim posljedicama, te o pravu na sklapanje ugovora s HEP-Plinom kao zajamčenim opskrbljivačem. Kao rokovi za većinu poslova određen je 31. listopada.

3,65 milijuna

megavatsati plina namijenjeno je za kućanstva

Premda je riječ o više nego kratkim rokovima koji su ostavljeni za provođenje velikog posla, distributeri i opskrbljivači uglavnom pozitivno komentiraju ove mjere.

HEP će uz sve ostalo morati i podnositi HERA-i redovita mjesečna izvješća o preuzetim količinama prirodnog plina od Ine, o potrošnji i stanju preostalih količina plina, a u odnosu na planirane količine s početka članka, predviđena su moguća odstupanja od najviše 15% po kategoriji potrošača.

Komentirajte prvi

New Report

Close