Hrvatska tvrtka u kojoj je prosječna plaća viša od 1.000 eura, dobila ponudu da cijelo poslovanje preseli u Irsku

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2018. u 09:15
Foto: Getty Images

U Hrvatskoj imaju sto zaposlenih, a izvan Hrvatske njih 50.

Predsjednik uprave riječke tvrtke Alarm automatika, Boris Popović, iznio je prošlog tjedna u Osijeku upozorenje koje govori o problemima poduzetnika sa zapošljavanjem i zadržavanjem stručnjaka u domaćim tvrtkama iz ICT sektora. 

Rekao je kako u njegovoj tvrtki, koja zapošljava timove inženjera, stalno strahuju od odlaska stručnjaka koji dobivaju unosnije poslovne ponude. No, kako javlja Glas Slavonije, primamljive ponude ne dobivaju samo zaposlenici nego i poduzetnici. 

Alarm automatika bavi se isporukom rješenja u više segmenata tehničke zaštite, odnosno sigurnosnih sustava. Tvrtka kupuje hardvere u svijetu, ali razvija svoje softvere, stvara svoje brendove i sve zajedno sklapa u jedinstveno rješenje koje nudi kupcima na više tržišta. Otprilike trećinu prihoda tvrtka ostvaruje izvozom svojih proizvoda, a plan je, kaže Popović, da prihod od izvoza do 2020. godine dosegne polovinu ukupnog prihoda tvrtke.

Temu o tome kako hrvatska država može pomoći izvoznicima Popović je potaknuo u Osijeku, navevši primjere nekih zemalja, poput Kanade, koja u strateškim industrijama financira plaće za istraživanje i razvoj. Spomenuo je Kinu i Južnu Koreju koje nagrađuju svoje izvoznike.- Interes je države i društva da poduzetnici otvaraju nova radna mjesta i investiraju u razvoj. Država bi zbog toga trebala poticati one koji investiraju i otvaraju nova radna mjesta. Kako to može činiti? Tako da pokrije dio troškova koji nastaju u istraživanju i razvoju, a također i da porezno rastereti rad. Vidjeli smo primjer Rumunjske koja je odredila da im je ICT strateška industrija te je za sve zaposlene u tom sektoru smanjila davanja na najmanju moguću mjeru. U Rumunjskoj je sada aktivno 300 tisuća stranih tvrtki. Ta je zemlja postala najveći centar za razvoj ICT industrije i sada je prosječna plaća u tom sektoru u Rumunjskoj dvije tisuće eura – ističe Popović.

U Hrvatskoj sada imamo sto zaposlenih, a izvan Hrvatske njih 50. U prosjeku su njihove plaće više od tisuću eura, naravno, ovisno o segmentu u kojem rade. Bilo bi dobro da su ta davanja na plaće i iz plaća bar 20 do 30 posto niža, i da su plaće naših zaposlenika toliko više. Stalno smo u strahu da će nam otići najvažniji ljudi, jer neprestano dobivaju ponude drugih tvrtki. I ne samo oni, naša tvrtka dobiva ponude. Bila nam je u gostima irska razvojna agencija koja nam je predložila da cijelu tvrtku preselimo u Irsku. Za sada to nećemo učiniti, ali ako dođemo u sitaciju da ostanemo bez ljudi, što ćemo drugo nego ići za njima. – kaže Popović.

U Hrvatskoj Alarm automatika ima urede u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, a izvan Hrvatske posluje u svim zemljama bivše Jugoslavije te u Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Prema Popovićevim riječima najbolji uvjeti poslovanja su u Sloveniji, a potom u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. U Hrvatskoj su najveća davanja na plaće zaposlenika.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Aktivnosti cyber PD su sve perfidnija i prepoznatljiva.To bi u bivšoj smrdoslaviji značilo,,antidržavni elementi,, na djelu.

Da. spakirajte si u ruksake svoje laptope i idite ………….!

Znači za iste poslove u Njemačkoj i irskoj deru klijente kao jarce. Svaka im dala kad nađu takve tupsone koji tako skupo plaćaju

Uvijek je nezgodno parcijalno gledati stvari.

Regularna školarina na fakultetima u UK je nešto ispod 10000 GBP godišnje za prve tri godine pa 13000-35000 GBP po godini za diplomske godine (2 i više).
Ukupno petogodišnji studij 56000 GBP.

Naravno postoje stipendije za vrhunske.
Popusti za one koji stječu radni staž uz studij. I slično.

Ali to je osnovna cijena.
I plaćaju je studenti.
Pa naravno da plaća mora biti odgovarajuća.
Jučer čitam.da je porod u Londonu preko 4000 GBP.
I mora biti jer se ona veća cifra školarina odnosi na medicinske fakultete.

Koliko je ono školarina kod nas?
I plaćaju je u najvećem postotku godišnje diplomiranih osoba porezni obveznici.

Primjer prvi…
Prije jedno 15-17 godina SAP je u Njemačkoj poslao svog čovjeka na intervenciju u jednoj tvornici. Satnica? 400 DEM! Satnica, ne dnevnica.
S popustom je bilo 2000 DEM za dotičnu intervenciju.

Primjer drugi…
Usluga koju pruža moja tvrtka je 15 puta (da, puta) jeftinija u HRV nego u Njemačkoj.
Naprosto su takve cijene na tom tržištu.

Primjer treći …
Kada se kod nas uvodilo stručno osposobljavanje koje je tad bilo ako se ne varam 250USD u posjetu mi je bio partner iz UK. Njegov je sin tada upravo krenuo na stručno u svojoj branši. Godinu dana. Naknada? 400USD. To mu je nije bilo dovoljno za njegov udio u stanarini njih petorice u jednom stanu.
Razlika? Kod nas prosvjedi na ulicama.
Kod njih? Dijete presretno i zadovoljno.
I da … plaćao je svoj studij kako sam gore napisao.

Vrlo, vrlo je nezahvalno parcijalno promatrati stvari.

New Report

Close