Dobre vijesti za podstanare: Na tržištu je puno više stanova, kvalitetniji su i nešto jeftiniji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. rujan 2020. u 11:37
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U središtu Zagreba potražnja je osjetno pala, što se odrazilo i na cijene. Najviše su se pretraživali stanovi za najam na Trešnjevci, u Maksimiru i oko “Kvatrića”, a tek onda u središtu grada te Črnomercu i Dubravi.

S obzirom na veliku potražnju studenata za stanovima, karakterističnu za ovo doba godine, Zagreb je tijekom kolovoza ponovno najtraženiji grad za najam stanova, a studenti sada imaju veći izbor s obzirom da se nudi velik broj onih prvotno predviđenih za dnevni najam.

Kako se u ponedjeljak ističe u objavi oglasnika za nekretnine Crozilla.com, na zagrebačko tržište dugoročnog najma “isplivao” je velik broj stanova prvotno predviđenih za iznajmljivanje na dnevnoj bazi.

Kraj ljeta je i razdoblje kada potražnja za najmom stanova u većini akademskih gradova doseže svoj vrhunac, s obzirom na skori početak nove akademske godine, kada najveći broj studenata pristiže u Zagreb.

Iz oglasnika Crozilla ističu i da, nakon što je tri mjeseca zaredom proveo na drugoj poziciji, iza prvoplasirane Rijeke, velika potražnja studenata karakteristična za ovo razdoblje godine učinila je tijekom kolovoza Zagreb ponovno najtraženijim gradom za najam stanova.

Najamnine u kolovozu od 250 eura na više

Cijene najma zagrebačkih stanova oglašavanih tijekom kolovoza putem Crozilla.com nešto su niže no u istom mjesecu prošle godine, pa su tako prosječne tražene najamnine stanova s površinom do 100 kvadrata u kolovozu bile oko tri posto niže no u istom mjesecu lani.

S obzirom na događanja proteklih mjeseci, što uključuje potres, u središtu Zagreba potražnja je osjetno pala, što se odrazilo i na cijene, pa je na oglasniku Crozilla.com u užem i širem centru grada moguće pronaći stanove već od oko 300 eura.

Tako, za razliku od potražnje u ovom razdoblju ranijih godina, koja je bila koncentrirana prvenstveno na stanove u središtu grada, na Crozilli su se tijekom kolovoza najviše pretraživali stanovi za najam na Trešnjevci, u Maksimiru i oko “Kvatrića”, a tek onda u središtu grada te Črnomercu i Dubravi.

Alan Burazin iz agencije Angelus nekretnine kaže da se najbrže, u roku od tjedan dana, a ponekad i brže, iznajme stanovi površine 30-40 kvadrata koji imaju realnu cijenu, posebno ako su dobro opremljeni.

Tako su tijekom osmog mjeseca garsonijere bile posebno tražene, a cijene stanova veličine od 20 do 40 kvadrata površine oglašavane su od oko 250 eura na više.

“Samci uglavnom traže jeftinije sobe ili stanove, s cijenom do 300 eura, a ako su cimeri te dijele troškove, onda traže stanove s cijenama od oko 400 do 600 eura, plus režije“, rekao je Burazin za Crozilla.com.

Drukčiji standard opremljenosti stanova

Iz Crozille napominju i da, za razliku od prijašnjih godina kada je u Zagrebu bilo teško pronaći kvalitetan i jeftin stan u tramvajskoj zoni, danas su okolnosti ipak lagano krenule na ruku studentima, s obzirom da se ponuda osjetno povećala jer je na tržište sada “isplivao” velik broj stanova koji su sve do dolaska koronakrize bili namijenjeni dnevnom najmu.

Porast broja oglasa za najam stanova tako je vidljiv i na oglasniku za nekretnine Crozilla.com, a lani ih je bilo oglašeno čak oko 40 posto manje nego u kolovozu ove godine.

Iako su uglavnom moderno uređeni, stanovi za dnevni najam opremom i načinom uređenja često se razlikuju od onih za dugoročni najam, pa se njihovim naglim priljevom na tržište lagano mijenja i standard uređenja, navode iz Crozille.

Burazin ističe da je na tržištu trenutno jako puno stanova koji su iz kratkoročnog prebačeni u dugoročni najam, te kako je razlika u njihovom uređenju u većini slučajeva ipak vidljiva.

Stanovi za dnevni najam tako nisu opremljeni za život u tom stanu već za boravak od nekoliko dana, a primjerice, male kuhinje opremljene su manjim indukcijskim kuhalima, a tu je i nedostatak ormara za stvari koje su potrebne za duži boravak.

Komentirajte prvi

New Report

Close