Unosan biznis doživio je potpuni slom: ‘Novi nalet virusa naglo nas je presjekao’

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2020. u 07:53
Foto: pixabay

Velika većina sa strahom očekuje razvoj situacije, kako bi izračunali isplati li im se da i dalje izdavati apartmane.

Nekad unosan posao za stanodavce u Srbiji koji su svoje nekretnine izdavali u dnevni najam, najčešće stranim turistima, ove sezone doživio je potpuni slom.

Broj rezervacija “stanova na jedan dan” u Beogradu i Novom Sadu prepolovljen je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se dobrom posjetom od velikih gradova može se pohvaliti jedino Niš, pišu Večernje novosti. Globalna pandemija koronavirusa ugrozila je rad turističkih djelatnika, a posebno iznajmljivače stanova. Velika većina sa strahom očekuje razvoj situacije, kako bi izračunali isplati li im se da i dalje izdavati apartmane. Većina nade polaže u rujan, objašnjava beogradski list. “Posao je u Beogradu stao već početkom ožujka”, kaže Nataša Jeličić iz agencije Stan na dan. “Rezervacije koje smo imali za kraj ožujka i u travnju ubrzano su se otkazivale i gostima smo morali vraćati depozite. U lipnju se stanje počelo malo popravljati, međutim, novi nalet virusa naglo nas je presjekao. Uzdamo se u rujan, u suprotnom, bojimo se zatvaranja tvrtke”, dodaje Jeličić.

Opraštali stanarine

Samo u Beogradu, popunjenost stanova za dnevni najam u svibnju je bila oko 20 posto, u lipnju je zabilježen porast od 60 posto, dok je u kolovozu rezervirano samo 119 noćenja. Kada se uzme u obzir da je u istom razdoblju, u kolovozu prošle godine, zabilježeno 700 noćenja, računica je obeshrabrujuća, navode Večernje novosti.

Cijene izdavanja “stanova na jedan dan” pale su u prosjeku 15 do 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a smanjen je i broj noćenja. Tako gosti na destinacijama diljem Srbije borave u prosjeku samo dva dana.

700 noćenja

zabilježeno je u kolovozu prošle godine u beogradskim ‘stanovima na jedan dan’

Prema podacima s portala Apartmani Beograd, u čijoj ponudi se nalaze i stanovi na sjeveru Srbije, u Novom Sadu stanje je jednako kao i u glavnom gradu. Beograd i Novi Sad bili su u lošijem položaju od početka, zbog velikog broja stanovnika, i trenutačno nisu privlačni za posjetitelje. Usto, bili su i žarišta koronavirusa.

S druge strane, oni koji se upuste u izdavanje “stana na dan” uglavnom nisu vlasnici objekta, već iznajmljuju smještajne jedinice. Prema riječima Nataše Jeličić, iskustvo pokazuje da su pojedini hotelijeri otkazali stanove, a onima koji ih još unajmljuju vlasnici su opraštali stanarine za prethodne mjesece.

Zadovoljni samo u Nišu

Da ipak nije sve tako crno, svjedoči i primjer iz Niša. Kamenički vis, Niška banja i Suva planina, privukli su goste u taj grad. Prema riječima Nikole Radovanovića, jednog od vlasnika apartmana, izgleda da su imali sreće. “Radili smo cijelo vrijeme od kada je počela epidemija. Poslovno i turistički, gosti dolaze najviše iz Beograda i Novog Sada. Očekivali smo da će ove godine biti još bolje nego prošlog ljeta, ali ne možemo biti nezadovoljni”, kaže Radovanović

Također, male i srednje tvrtke i poduzetnici iz sektora turizma, ugostiteljstva i prijevoza putnika, koji su najviše pogođeni pandemijom, mogu uzeti povoljne kredite za likvidnost i obrtna sredstva iz posebnog programa Fonda za razvoj, rekli iz Ministarstva turizma. Predviđeni su krediti do pet godina, koji uključuju poček do dvije godine i rok otplate do tri godine. Kamatna stopa je jedan posto godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close