2770 eura po kvadratu: Naši susjedi prvi su u svijetu po rastu cijena stambenih kvadrata

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2019. u 08:10
Poskupljenje stanova značajno je pogurao rast turizma u Sloveniji, Foto: Slavko Midžor / Pixsell

‘Čini se da smo već u vrlo kasnom ciklusu, pa se cijene nekretnina već približavaju vrhu.’

Cijene nekretnina u Sloveniji u posljednjem tromjesečju 2018. godine porasle su za 18,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju podaci državne statistike.

Uz bok Islanda i Hong Konga

Kompanija Knight Frank, koji prati kretanje cijena nekretnina na globalnoj razini, otkrila je da su cijene slovenskih stambenih nekretnina prošle godine porasle najviše u svijetu (dakle i u Europskoj uniji), pišu Finance. Porastu cijena stambenih nekretnina najviše je pridonio rast cijena starih nekretnina za 19,8 posto. Nakon tri uzastopna tromjesečja pada, broja transakcija sa starim nekretninama u Ljubljani u posljednjem tromjesečju ponovno je snažno porastao.

Prema analizi Knight Franka, na globalnoj razini iza Slovenije, s rekordnim povećanjem cijena nekretnina, kojeg su u proteklom desetljeću zabilježili samo Island i Hong Kong, slijede Malta, Kina i Mađarska. Hrvatska je na 18. mjestu sa 6,8-postotnim rastom cijena. I to je, prema Knight Franku, više od svjetskog prosjeka jer je rast cijena nekretnina u 56 zemalja koje prate u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosio 4,3 posto. Općenito, cijene nekretnina u svijetu usporavaju.

Prosječna cijena četvornog metra starog stana prošle je godine iznosila 2770 eura, nedavno je objavila slovenska Geodetska uprava (Gurs), koja zaključuje da je prošlogodišnje prosječno poskupljenje rabljenih stanova u Ljubljani premašilo rekordnu razinu iz 2008. godine. Cijene rabljenih stanova u Ljubljani porasle su za više od 35% u odnosu na dno dosegnuto 2015. godine. Cijene korištenih kuća prošle godine porasle su za 38 posto, izvještava Surs, a od 2015. godine više od 50 posto.

 

18,2posto

bile su lani više cijene stanova nego godinu ranije

Za usporedbu, prošle godine, prema podacima Gursa, za četvorni metar rabljenog stana na području Fužina bilo je potrebno platiti više nego 2016. za četvorni metar starog stana u središtu Ljubljane.

Trgovci skloniji pregovorima

“Čini se da smo već u vrlo kasnom ciklusu, pa se cijene nekretnina već približavaju vrhu. Tržište je malo zastalo, a rast cijena stambenih nekretnina se smanjuje. Postoje određene bojazni od krize na globalnoj razini. Kupci, dakle, više čekaju, razmišljaju”, kaže Andraž Brilli iz tvrtke Capital Genetics.

Prema njegovim riječima, očekuje se nekoliko novih građevinskih projekata, od kojih bi se neki mogli naći na tržištu već ove godine.

 

35 posto

porasle su cijene stanova u Ljubljani u odnosu na 2015. godinu

Sve to će također utjecati na stare stanove za kojima više neće biti tolika potražnja. Naime, netko će radije kupiti novi stan po istoj cijeni za koju bi kupio stari kojeg treba obnoviti. Usto, stanovi više nisu dostupni običnim ljudima ili su sve manje pristupačni, što također implicira utjecaj na buduće cijene. Drugim riječima, ponuda će se povećati, što znači da cijene stanova mogu i pasti.

“Razvoj turizma u Sloveniji uvelike je pridonio visokom rastu cijena stambenih nekretnina”, kaže Stanka Solar, direktor agencije za nekretnine Stan. “U Ljubljani, na obali i u drugim turistički atraktivnim lokacijama pojedinci su kupovali stanove za iznajmljivanje turistima. Taj bum se polako zaustavlja”.

Solar kaže da su trgovci postali skloniji pregovaranju. “Čekaju dva tjedna, mjesec dana kako bi saznali koje se nekretnine za ponuđenu cijenu vjerojatno neće moći prodati. Dakle, savjet kupcima je- pregovarajte”, kaže Solar.

Komentirajte prvi

New Report

Close