Zanemarena žitarica koja snižava kolesterol i krvni tlak, uvrstite je u prehranu jer pomaže i više no što mislite

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2023. u 11:03
Foto: Unsplash

Neke studije pokazuju da također može podići razinu “dobrog” kolesterola i sniziti trigliceride.

Proso je vrsta žitarice koja je okrugla i jako sitna, a ima slatkast okus. Jedna je od rijetkih žitarica koja u sebi ne sadrže gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utječe na debljanje i pretilost općenito. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcij, kalij, jod, magnezij, vitamine A, E i B ali sadrži i željezo i vlakna.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije teško stvaraju u alkaliziranim, odnosno baznim organizmima, piše B92.

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i stanica kože. Također, bogato je ugljikohidratima koji se polako probavljaju, pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Topiva vlakna u prosu mogu pomoći u smanjenju količine “lošeg” kolesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu. Topiva vlakna se pretvaraju u gel u vašem želudcu i apsorbiraju kolesterol, omogućavajući mu da se sigurno iznese iz vašeg sustava.

Neke studije pokazuju da proso također može podići razinu “dobrog” kolesterola i sniziti trigliceride. Budući da je kolesterol tako veliki faktor rizika za srčana oboljenja, redovno jedenje prosa može pomoći da vaše srce bude zdravije.

Komentirajte prvi

New Report

Close