Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Zdraviji jelovnici u vrtićima: hrenovke još nisu izbačene

Autor: Marija Crnjak
30. studeni 2007. u 06:30
Podijeli članak —

Ministarstvo zdravstva odobrilo je novi program prehrane u dječjim vrtićima. Odzvonilo je cedeviti, mastima, šećerima, narescima

Iako se najavljivalo da će novi program pravilne prehrane djece predškolske dobi s jelovnika izbaciti hrenovke, smrznuto povrće i šećer, autori upravo objavljenog programa sastavljačima vrtićkih menija omogućili su da navedene namirnice, doduše u manjoj količini, djeci ipak ponude. U izmijenjenom programu kojeg potpisuje ministar zdravstva Neven Ljubičić navodi se da djeca od godine do šest godina svakodnevno moraju dobivati mlijeko i mliječne proizvode, meso, perad, jaja, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke u mljevenom obliku, jedan do dva puta tjedno na meniju bi trebala biti riba, zatim žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir, te voće i povrće. Proizvodi s visokim udjelom masti, šećera i soli trebaju se davati rijetko u razmjerno malim količinama, navodi se u programu. Nadalje, preporučuje se sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće, no u slučaju nedovoljne opskrbe sezonskim povrćem mogu se koristiti gotove industrijski pripremljene dojenačke povrtne kašice ili iznimno zamrznuto povrće. Za pripremu obroka preporučuju se biljna ulja (maslinovo, suncokretovo i od kukuruznih klica) te maslac, a ne preporučuje se uporaba margarina, no istodobno se dopušta tvrdi margarin za pripremu hrane, te mekani margarinski namazi. Prema novom programu ne preporuča se dodavanje začina niti dosoljavanje hrane, kao ni primjena vitaminskih napitaka u prahu. Suhomesnati proizvodi ne preporučaju se djeci do 3 godine, no starijoj djeci mogu se dati naresci kod kojih je vidljiva struktura mesa, poput nareska od purećih ili pilećih prsa, šunke, te samo povremeno pileće ili pureće hrenovke. Autori programa dozvoljavaju i upotrebu industrijskih kompota (u slučaju loše opskrbe svježim voćem), no oni se moraju razrijediti vodom.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Bez iznimke iz vrtića se moraju izbaciti plodovi mora, gljive, kikiriki, “light” mliječni proizvodi, gazirani napitci te jaki začini. U izmjenama programa koje su inicirale medicinske sestre nekoliko zagrebačkih dječjih vrtića navodi se među ostalim da se isti tjedni jelovnik ne smije ponavljati češće od jednom mjesečno unutar sezone. Propisano je također da djeca od jedne do tri godine starosti dnevno trebaju unijeti 1200 kalorija, a od 4 do 6 godina 1600 kalorija dnevno. Kad je u pitanju meso koje se smatra jednim od najvažnijih izvora bjelančevina i željeza, češće se preporuča meso peradi (puretina, piletina) i kunića, te teletina i janjetina, a rjeđe crveno meso, s tim da je preporuka nemasna svinjetina i junetina. Kako bi se maksimalno izbjegao rizik od gušenja kostima, preporuča se isključivo filetirana riba bez kosti, dok se za pripremu riblje paštete može koristiti riba iz konzerve poput sardina i tune. Iako se do sad u većini vrtića od mahunarki pripremao jedino grah, novi program mogao bi potaknuti autore menija da prošire ponudu na leću, slanutak, bob ili soju. Apsolutna novost u većini vrtića bit će korištenje mljevenih orašastih plodova i sjemenki, doduše ukoliko ih razmjerno konzervativne vrtićke kuhinje uopće prihvate, budući da hrvatska tradicionalna kuhinja baš i ne zna kako bi orašide i sjemenke trebalo upotrijebiti. U vrtićki doručak trebale bi ući kaše koje su, iako upravo tradicionalno jelo, u domaćoj kuhinji vrlo zanemarene – ječmena, zobena i prosena kaša, riža, heljda, žitne pahuljice, müsli. Cjelovite žitarice uvode se za djecu stariju od 2 godine života.

Iako se najavljivalo da će novi program pravilne prehrane djece predškolske dobi s jelovnika izbaciti hrenovke, smrznuto povrće i šećer, autori upravo objavljenog programa sastavljačima vrtićkih menija omogućili su da navedene namirnice, doduše u manjoj količini, djeci ipak ponude. U izmijenjenom programu kojeg potpisuje ministar zdravstva Neven Ljubičić navodi se da djeca od godine do šest godina svakodnevno moraju dobivati mlijeko i mliječne proizvode, meso, perad, jaja, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke u mljevenom obliku, jedan do dva puta tjedno na meniju bi trebala biti riba, zatim žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir, te voće i povrće. Proizvodi s visokim udjelom masti, šećera i soli trebaju se davati rijetko u razmjerno malim količinama, navodi se u programu. Nadalje, preporučuje se sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće, no u slučaju nedovoljne opskrbe sezonskim povrćem mogu se koristiti gotove industrijski pripremljene dojenačke povrtne kašice ili iznimno zamrznuto povrće. Za pripremu obroka preporučuju se biljna ulja (maslinovo, suncokretovo i od kukuruznih klica) te maslac, a ne preporučuje se uporaba margarina, no istodobno se dopušta tvrdi margarin za pripremu hrane, te mekani margarinski namazi. Prema novom programu ne preporuča se dodavanje začina niti dosoljavanje hrane, kao ni primjena vitaminskih napitaka u prahu. Suhomesnati proizvodi ne preporučaju se djeci do 3 godine, no starijoj djeci mogu se dati naresci kod kojih je vidljiva struktura mesa, poput nareska od purećih ili pilećih prsa, šunke, te samo povremeno pileće ili pureće hrenovke. Autori programa dozvoljavaju i upotrebu industrijskih kompota (u slučaju loše opskrbe svježim voćem), no oni se moraju razrijediti vodom.

Bez iznimke iz vrtića se moraju izbaciti plodovi mora, gljive, kikiriki, “light” mliječni proizvodi, gazirani napitci te jaki začini. U izmjenama programa koje su inicirale medicinske sestre nekoliko zagrebačkih dječjih vrtića navodi se među ostalim da se isti tjedni jelovnik ne smije ponavljati češće od jednom mjesečno unutar sezone. Propisano je također da djeca od jedne do tri godine starosti dnevno trebaju unijeti 1200 kalorija, a od 4 do 6 godina 1600 kalorija dnevno. Kad je u pitanju meso koje se smatra jednim od najvažnijih izvora bjelančevina i željeza, češće se preporuča meso peradi (puretina, piletina) i kunića, te teletina i janjetina, a rjeđe crveno meso, s tim da je preporuka nemasna svinjetina i junetina. Kako bi se maksimalno izbjegao rizik od gušenja kostima, preporuča se isključivo filetirana riba bez kosti, dok se za pripremu riblje paštete može koristiti riba iz konzerve poput sardina i tune. Iako se do sad u većini vrtića od mahunarki pripremao jedino grah, novi program mogao bi potaknuti autore menija da prošire ponudu na leću, slanutak, bob ili soju. Apsolutna novost u većini vrtića bit će korištenje mljevenih orašastih plodova i sjemenki, doduše ukoliko ih razmjerno konzervativne vrtićke kuhinje uopće prihvate, budući da hrvatska tradicionalna kuhinja baš i ne zna kako bi orašide i sjemenke trebalo upotrijebiti. U vrtićki doručak trebale bi ući kaše koje su, iako upravo tradicionalno jelo, u domaćoj kuhinji vrlo zanemarene – ječmena, zobena i prosena kaša, riža, heljda, žitne pahuljice, müsli. Cjelovite žitarice uvode se za djecu stariju od 2 godine života.

Novi jelovnik

Mališani bi po novom programu za zajutrak u vrtiću mogli jesti primjerice mlijeko sa žitnim pahuljicama ili topli mliječni napitak sa pecivom ili keksima, voće, topli napitak. Za doručak se preporučuje također mlijeko ili mliječni napitci, žitne pahuljice ili kruh, sir, namazi, mliječni namazi i namazi od ribe, mesne prerađevine (naresci), jaja i voće. Za ručak autori programa predlažu juhe, kuhano povrće ili miješana variva od povrća, krumpira, mahunarki i žitarica, složena jela od mesa s povrćem, krumpirom i proizvodima od žitarica, meso, perad, riba, jaja, salate od svježeg povrća i voće. Užina bi se trebala sastojati od mliječnog napitka (jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi), ili mlijeka sa žitnim pahuljicama, kruha, namaza, voća, prirodnih voćnih sokova ili slastica.

Aktualni jelovnici:

1. Dječji vrtić iz Zagreba
Ponedjeljak
Doručak: bijela kava, kruh, topljeni sir
Ručak: krumpir gulaš s junetinom, šrudla od višanja, cedevita
Užina: kruške / jaslice isto
Užina II: čaj, štrudla od višanja

Utorak
Doručak: kakao, pecivo
Ručak: juha od griza, pečena piletina, tijesto s krumpirom, cikla salata
Užina: mandarine/ jaslice isto
Užina II: čaj, keksi

Srijeda
Doručak: nesquik, kruh, pureća salama
Ručak: varivo leća sa svinjetinom, mak kocke, cedevita
Užina: dukatino/ jaslice isto
Užina II: čaj, mak kocke

Četvrtak
Doručak: mlijeko, musli
Ručak: juha pileći ragu, miješana pizza
Užina: puding/ jaslice isto
Užina II: čaj, keksi

Petak
Doručak: čokoladno mlijeko, kruh, maslac, džem
Ručak: juha od povrća, tijesto sa sirom, cedevita
Užina: banane / jaslice isto
Užina II: puding

2. Dječji vrtić iz Slavonije
Ponedjeljak
Doručak: pečena jaja, mlijeko
Užina: voće

Ručak: juha, tijesto s krumpirom, salata

Utorak
Doručak: kruh, med, mlijeko
Užina: puding
Ručak: kupus u rajčici s kobasicom

Srijeda
Doručak: pohani kruh, čaj
Užina: voće
Ručak: juha, rižoto, salata, sok

Četvrtak
Doručak: krafne, kakao
Užina: voće
Ručak: juha, pohana puretina, restani krumpir, salata

Petak
Doručak: pahuljice na mlijeku
Užina: palačinke
Ručak: grah s kobasicom, salata

Autor: Marija Crnjak
30. studeni 2007. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close