Više od 72 milijuna ljudi potvrdilo: Bogati prijatelji su ključni za životni uspjeh

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2022. u 10:02
Foto: Unsplash

Rezultati su objavljeni dva članka u časopisu Nature.

Novo istraživanje, provedeno na više od 21 milijarde prijateljstava na Facebooku, potvrdilo je nešto što smo znali i prije: dobro je imati bogate prijatelje.

Istraživači su koristili podatke o više od 72 milijuna korisnika Facebooka kako bi analizirali načine na koje određene socijalne okolnosti utječu na ekonomsku mobilnost.

Rezultati su objavljeni dva članka u časopisu Nature.

Prvi članak fokusiran je na ekonomsku povezanost, izraz koji opisuje razinu bliskog prijateljstva između korisnika s višom i nižom razinom prihoda.

Istraživanje je pokazalo kako djeca s nižim primanjima imaju veće izglede za ekonomski probitak kad odrastu ako su blisko povezani s pojedinicma s višim primanjima.

Drugi članak se više bavi primjerima kako ti međuodnosi funkcioniraju u stvarnom svijetu.

Važnije od obitelji, školovanja…

U prosjeku, djeca s nižim primanjima bilježila bi porast od 8,2 posto u prihodima kad bi prihodi njihovih imućnijih prijatelja rasli za 25 do 50 posto.

Također bi češće završavali srednju školu, a i tinejdžerske trudnoće su bile rjeđa pojava.

Prijateljstva s imućnijima pokazala su se značajnijim čimbenikom nego struktura obitelji, kvaliteta školovanja, dostupnost poslova i rasni sastav zajednica u kojima su ispitanici živjeli.

Nije bilo važno ni gdje odrastaju. Ako su imali prijatelje bogatije od sebe, izgledi za stjecanje boljeg ekonomskog statusa kasnije u životu bili su veći.

Anonimno istraživanje je provedeno na uzorku od 72,2 milijuna korisnika Facebooka, otprilike 84 posto ukupnog broja odraslih osoba u Sjedinjenim Državama starih između 25 i 44 godine.

Obuhvatilo je aktivne korisnike te društvene mreže s najmanje sto kontakata. Procjena prihoda obavljena je temeljem poštanskih brojeva, škola koje su pohađali i drugih podataka, što je nadopunjeno podacima američkih poreznika, prenosi tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close