Uz sastojak koji sigurno imate u kuhinjskim ormarićima lako očistite zagorene tave i posuđe

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2023. u 09:01
Foto: Pixabay

Ako ne želite provoditi sate ribajući svoje tave, jednostavan sastojak iz kuhinjskog ormarića mogao bi obaviti posao umjesto vas.

Zagorjela masnoća i hrana mogu biti prava noćna mora kada ih pokušavate očistiti, pogotovo ako je u pitanju hrpa takvog posuđa. Lindsay Turford, bivša profesionalna čistačica iz Worcestershirea, ima jednostavan trik za koji kaže da će vas “šokirati”.

Lindsay dijeli svoju “ljubav prema čišćenju” na svojoj Instagram stranici @dazlincleaning s publikom od 78,4 tisuća pratitelja. Govoreći za Express, objasnila je kako samo šalica puna alkoholnog octa može smanjiti koliko vremena provodite ribajući svoje prljave lonce i tave.

“Dodajte kipuću vodu u tavu/posudu, te malo tekućine za pranje posuđa i pola šalice alkoholnog octa. Ostavite posudu da se namače 10 minuta, ali pazite da se voda ne ohladi. Pažljivo izlijte vodu i šokirat ćete se kada vidite koliko je masnoće i ostataka uklonjeno uz vrlo malo napora”,objasnila je.

Foto: Unsplash

Alkoholni ocat je odlično, netoksično sredstvo za čišćenje kućanstva koje se može koristiti za čišćenje više površina zahvaljujući svojoj kiseloj prirodi. Visoki pH octa, koji je obično između dva i tri, posebno je vješt u razbijanju mrlja povezanih s kuhanjem na loncima i tavama, koje su obično rezultat pougljenjene ili spaljene hrane.

Ako želite namočiti gomilu tava odjednom, možete upotrijebiti čak i svoju kadu. Samo je napunite dovoljnom količinom tople vode da pokrije posude, a zatim dodajte još malo deterdženta za suđe i octa kako biste smjestili sav pribor.

Pet načina kako koristiti alkoholni ocat za čišćenje kuhinje

Dezinficirajte sudoper

Jedna od prednosti alkoholnog octa je ta da može dezinficirati određene površine i ubiti neke vrste bakterija. Dodajte omjer pola octa razrijeđenog s pola vode u bočicu s raspršivačem i poprskajte unutrašnjost sudopera za čišćenje.

Očistite masnu ploču štednjaka

Na isti način na koji ocat može očistiti masne posude, može se koristiti i za čišćenje masne ploče štednjaka. Poprskajte mješavinu octa i vode na ploču štednjaka, ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim istrljajte svježom vodom.

Očistite unutrašnjost mikrovalne pećnice

Pomiješajte jednake dijelove vode i octa u veliku zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i uključite u mikrovalnoj pećnici oko pet minuta. Ovo bi trebalo djelovati na sve nečistoće u unutrašnjosti vašeg uređaja, a zatim ih jednostavno obrišite.

Uklonite kamenac iz kuhala za vodu

Kiselost octa može se uhvatiti u koštac s kalcijevim karbonatom koji čini kamenac. Ulijte mješavinu pola octa i pola vode u kuhalo za vodu i zakuhajte. Zatim temeljito isperite svježom vodom.

Očistite zamućene vinske čaše

Ako primijetite da tvrda voda uzrokuje zamućenje vaših svježe opranih čaša, jednostavno dodajte šalicu octa u vodu i uronite čaše u njih na nekoliko minuta prije nego što ih ostavite da se osuše.

Komentirajte prvi

New Report

Close