Trik s blaznicama koji ‘čini čuda’ za uklanjanje plijesni iz kada i tuševa

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2022. u 08:28
Foto: Unsplash

Za ovaj trik vam je potrebno svega 15 minuta, a rješit ćete se potencijalno opasnih spora plijesni

Kupaonica pruža savršeno vlažno okruženje za razvoj spora plijesni. Cristina, TikTokerica koja slovi za stručnjakinju za čišćenje i majka dvoje djece, koja dijeli kućanske trikove na stranici @cleanwithvania, podijelila je zgodan način za smanjenje pojave plijesni koja se može pojaviti na brtvilu oko kadi i tuševa. Objavila je video na svojoj TikTok stranici pokazujući svoj jednostavan proces za koji kaže da radi u samo “15 minuta”, javlja Express.

“Riješimo se ove plijesni”, rekla je. Da bi to učinila, Cristina je upotrijebila sprej za uklanjanje plijesni i dovoljno blaznica da prekrije pljesniva područja. Poprskala je spore plijesni sprejom i ostavila da odstoji “15 minuta” prije nego što je pokrila područje vatom.

Zatim je stavila posljednji sloj sredstva na samu blaznicu, a potom uklonila blaznice i prebrisala površinu. Na kraju trebate temeljito isperiti područje kako biste se riješili ostataka spreja protiv plijesni. Gledatelji su brzo pozdravili njen trik, a mnogi su rekli da je to njihova nova metoda za rješavanje plijesni u kupaonicama.

Međutim, prije nego što se pokušate uhvatiti u koštac s mrljama plijesni u vašem domu, morate poduzeti određene sigurnosne mjere. Svakako se zaštitite od spora naočalama, dugim gumenim rukavicama i maskom koja pokriva nos i usta. Također biste trebali otvoriti sve prozore radi prozračivanja i držati zatvorena vrata kako biste spriječili širenje spora u druge dijelove vašeg doma.

Preporučuje se uklanjanje plijesni samo ako je uzrokovana kondenzacijom i pokriva površinu manju od jednog kvadratnog metra. Ako je plijesan uzrokovana problemima kao što su kanalizacija ili kontaminirana voda, trebate kontaktirati stručnjaka.

Nakupljanje plijesni može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a problemi s disanjem su najvjerojatnije od njih. Zdravstveni rizici povezani s plijesni uključuju alergijske reakcije, kao što su kihanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži. To osobito dolazi do izražaja ako dodirnete ili udahnete spore, što može dovesti do napadaja astme.

Djeca i starije osobe posebno su osjetljivi na bolesti koje dolaze zbog kontakta s plijesni, kao i oni koji imaju kožne ili respiratorne probleme.

Kako se riješiti plijesni octom

Neki gledatelji ovog trika sugeriraju da bi ocat mogao biti jedan od najboljih načina da se riješite kupaonske plijesni. Korisnica TikToka po imenu Maggie Anne rekla je: “Ocat je jedino učinkovito sredstvo za čišćenje plijesni, razrijedite ga vodom i poprskajte, ostavite nekoliko sati, obrišite vrućom krpom.”

Pokazalo se da postoji neka znanost iza prijedloga, ali samo za određene vrste plijesni.

Stručnjaci iz Healthlinea objasnili su: “Alkoholni ocat za kućanstvo obično sadrži oko pet do osam posto octene kiseline. “Octena kiselina je umjereno jaka kiselina s pH od oko 2,5 koja može poremetiti rast širokog spektra gljivica i drugih mikroorganizama.”

U studiji iz 2015. godine istraživači su otkrili da je ocat od četiri do 4,2 posto octene kiseline učinkovit u liječenju Penicillium chrysogenum, ali ne i Aspergillus fumigatus. Obje su uobičajene plijesni u kućanstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close