Uz malu pomoć ovih sedam kućnih biljaka na prirodan način izbjegnite stvaranje plijesni u vašem domu

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2022. u 09:25
Foto: Pixabay

Iako možete kupiti proizvode za čišćenje i za uklanjanje plijesni, ne bi li ipak bilo bolje spriječiti njezino pojavljivanje? A za taj zadatak ove kućne biljke bi mogle biti pravo rješenje.

Kućne biljke idealan su dodatak svakom domu jer su sjajan način da uljepšate čak i najtmurnije prostorije. Međutim, osim što su dekorativne, uobičajene kućne biljke mogu spriječiti razvoj plijesni, uobičajenog zagađivača u zatvorenim prostorima koji muči mnoga kućanstva.

Inače, plijesan je vrlo nepoželjna nuspojava topline i vlage, koja može imati ozbiljan utjecaj na zdravlje ako se ne drži pod kontrolom. No, iako možete kupiti proizvode za čišćenje i za uklanjanje plijesni, ne bi li ipak bilo bolje spriječiti njezino pojavljivanje? A za taj zadatak ove kućne biljke bi mogle biti pravo rješenje, piše Express.

Naime, kućne biljke dobar su način za prirodno ublažavanje problema jer snižavaju razine vlage u zraku. Stručnjaci Gardening Expressa podijelili su sedam sobnih biljaka za korištenje u vlažnim prostorijama – poput kupaonica, kako bi se spriječilo pojavljivanje plijesni i plijesni.

Među biljkama koje stručnjaci preporučuju su vrste za koje se lako brine, uključujući zeleni ljiljan i spatifilum te omiljene tropske biljke, uključujući palme i paprati.

“Korištenje biljaka za sprječavanje plijesni praktičan je i učinkovit prirodan način za kontrolu vlage u vašem domu. Koliko je biljka dobra u smanjenju vlažnosti ovisi o njenoj sposobnosti da upija rosu, maglu i drugu vlagu kroz lišće. Ta se vlaga zatim spušta do korijena. Ljepota ovog prirodnog rješenja je u tome što ćete primijetiti poboljšanje, a istovremeno imati prekrasne biljke u kojima ćete uživati”, kažu iz Gardening Expressa.

1. Engleski bršljan, hedera

Engleski bršljan prilično je jednostavno uzgojiti iz reznice ako je ne možete pronaći u vrtnom centru. Ova biljka penjačica uklanja plijesan i formaldehid koji se prenosi zrakom i koji se mogu naći u zatvorenim prostorima. Može se staviti u viseću posudu ili na vrh ormarića.

Foto: Unsplash

“Engleski bršljan također uklanja plijesan u zraku i druge neugodnosti. Najbolje raste na jakom, neizravnom svjetlu i treba ga redovito zalijevati. Ne zaboravite ga držati podalje od kućnih ljubimaca – njegovo je lišće otrovno za njih”, kaže stručnjak za vrtlarstvo.

2. Spatifilum

Spatifilum je biljka koju nije potrebno održavati s prekrasnim bijelim cvjetovima i velikim listovima poput palmi, a uspijevaju u visokoj vlažnosti i vole sjenu pa je kupaonica s malo sunčeve svjetlosti savršeno mjesto za njih.

Foto: Unsplash

“Spatifilum voli sjenu i uspijeva u visokoj vlažnosti zraka pa je savršen izbor za područja sklona plijesni. Upija vlagu kroz zrak kroz svoje lišće i ne treba joj izravna sunčeva svjetlost da bi uspijevala. Ova biljka ima bijele cvjetove, ali može biti otrovna za kućne ljubimce pa ih držite podalje”, kažu stručnjaci.

3. Palme

Ne samo da će palma osvijetliti prostoriju, već su i odličan izbor kada je u pitanju kontrola vlage.

Foto: Unsplash

“Palme su odličan izbor za pomoć u kontroli vlage i sprječavanju plijesni, upijajući vlagu kroz svoje lišće. Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju Areca palme, bambusove palme, damsku palmu, patuljastu palmu datulje i palmu od trske”, kaže stručnjak za vrtlarstvo.

4. Sanseverija ili svekrvin jezik

Sanseverija je postala popularna biljka koji je lako održavati jer ne zahtijeva redovito zalijevanje i najbolje raste u svijetlim prostorijama s toplim temperaturama.

Foto: Unsplash

Sanseverija pomažu u uklanjanju plijesni iz zraka što ih čini savršenim za vlažnu prostoriju. Prilagodljive su i neće uginuti ako propustite nekoliko zalijevanja.

5. Kovrčava paprat

Kovrčava paprat je staromodna paprat, za razvoj im je potrebna odgovarajuća količina sunčeve svjetlosti, vode i hranjivih tvari, a može podnijeti sušnije uvjete bolje od većine drugih paprati dok pročišćava neugodne tvari koje se zadržavaju u zraku.

Foto: Unsplash

Stručnjak za biljke objasnio je da je ova kućna biljka savršena za većinu prostorija. “Kovrčava paprat uspijeva u vlažnim klimatskim uvjetima i prirodno će apsorbirati vlagu iz zraka i uravnotežiti razinu vlažnosti u vašem domu. Sve što mu je potrebno da preživi je neizravna sunčeva svjetlosti i redovito zalijevanje”, ističu stručnjaci za biljke.

6. Orhideje

Danas ih možete pronaći u većini trgovačkih lanaca, a orhideje su i lijepe i korisne u domu.

Foto: Pixabay

One mogu pomoći u smanjenju vlage u prostorijama jer dobivaju hranjive tvari iz zraka oko sebe.

7. Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan savršen je za većinu prostorija u domu i lako ih je održavati, a može smanjiti toksine koji se prenose zrakom, uključujući plijesan.

Foto: Unsplash

“Ovo je popularna kućna biljka koja je odlična u uklanjanju štetnih zagađivača u domu. Lako ga je i održavati”, kaže stručnjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close