Stručnjakinja navela kad biljke s balkona unijeti u zatvoreno te upozorila na jednu veliku grešku

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2022. u 08:00
FOTO: Pixabay

Iako se čini kao bezazlena greška, može uništiti druge biljke i vaš dom napuniti raznim insektima i štetočinama.

Sgodišnjim se dobima mijenjaju i potrebe sobnih biljaka, a većinu ih kad zahladi treba sa balkona i lođa premjestiti u zatvoreno, no je li to sve? Portal Mind Body Green otkrio je najbolje savjete stručnjaka za brigu o biljkama po hladnijem vremenu.

Sobne biljke treba staviti u zatvoreno kad temperatura noću padne ispod 12 stupnjeva Celzijusa, kaže stručnjakinja za vrtlarstvo Lindsay Pangborn. “Većina biljaka preferira temperature iznad 15 C stupnjeva pa imajte to na umu ako svoje biljke tijekom jeseni držati na otvorenom”, navela je.

Kad dođe vrijeme da unesete svoje biljke, stručnjakinja Maria Failla kaže da ih se prvo treba pregledati i vidjeti imaju li kakve štetočine. U tom ih slučaju treba isprati, pa tek onda premjestiti na njihovo mjesto u zatvorenom. Možete ih i istuširati.

FOTO: Pixabay

“Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća”, napominje Maria, dodajući da pažljivo pregledate i stabljike te da uklonite mrtvo i trulo lišće gdje se nametnici vole skrivati. Ako primijetite nekoliko insekata, nježno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, za suzbijanje štetočina možete koristiti organski insekticidni sprej. Kad su biljke lijepe i čiste, još ih neko vrijeme za svaki slučaj držite dalje od drugih biljaka, savjetuje stručnjakinja koja svoje biljke u tom slučaju drži izolirane i po nekoliko tjedana nakon čišćenja.

Jednom kada ste unijeli biljke u zatvoren prostor bilo bi dobro da ih ne zalijevate onoliko često kao kad su bile vani. Biljke vole vlagu pa im odgovara i kada koristite ovlaživač zraka. Temperaturu pokušajte održavati na istoj razini jer im promjene temperature ne odgovaraju. I na posljetku, povremeno uklonite prašinu s vaših biljki.

Komentirajte prvi

New Report

Close