Samo šaka ovih lako dostupnih grickalica dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2022. u 09:29
Foto: Unsplash

Konzumiranje šake baš tih grickalica na dnevnoj bazi dovoljno je da zaštitite svoje tijelo i kardiovaskularni sustav od opasnosti.

Prema zdravstvenim stručnjacima, postoji jeftina i lako dostupna grickalica koja vam može pomoći da živite dug i sretan život jer smanjuje rizik od srčanih bolesti. Zapravo, konzumiranje šake baš tih grickalica na dnevnoj bazi dovoljno je da zaštitite svoje tijelo i kardiovaskularni sustav od opasnosti, piše Healtybuilderz.

Naime, osim ako ste alergični na orašaste plodove, njihova redovita konzumacija može spriječiti pojavu problema povezanih sa srcem. Gotovo svi orašasti plodovi dobri su za kardiovaskularni sustav, iako studije kažu da neki imaju više korisnih svojstava za srce od ostalih, a to uključuje bademe, orahe, lješnjake, pekan orahe i makadamija orahe. Naime, svi orašasti plodovi izvor su omega-3 masnih kiselina koje osim što štite srce dobre su i za oči, zglobove i mozak.

Foto: Unspash

Vegetarijanci i vegani posebno mogu imati koristi od redovitog dodavanja orašastih plodova prehrani. To je zato što su neki od vodećih izvora tih korisnih masnoća masne vrste ribe poput lososa, skuše, pastrve i tune – a sve to oni ne konzumiraju. Oni dobre količine omega-3 masnih kiselina mogu dobiti iz sjemenki poput lana, chia, bundeve i sezama, kao i zdravih biljnih ulja kao što su maslinovo ulje, ulje repice i sojino ulje.

Međutim, nije samo prisutnost hrpe omega-3 masnih kiselina ono što konzumaciju orašastih plodova čini vrlo dobrom za sprječavanje srčanih bolesti koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) reklamira kao ubojicu broj jedan u SAD-u i drugdje na planetu.

Orašasti plodovi su prepuni dijetalnih vlakana, što pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola u krvi. Biljni steroli u orašastim plodovima pomažu i u obrani od previše lošeg kolesterola. Vitamin E koji je u orašastim plodovima sprečava ili usporava nakupljanja plaka na stijenkama arterija koji može dovesti do angine, srčanog i moždanog udara.

Foto: Pixabay

Stručnjaci preporučuju konzumaciju šake orašastih plodova – iste vrste ili različitih – na dnevnoj bazi. Nažalost, samo redovito grickanje orašastih plodova neće pomoći. Ako doista želite smanjiti rizik od srčanih bolesti, svakodnevnu konzumaciju orašastih plodova treba uskladiti sa zdravom prehranom, onom u kojoj svaki obrok uključuje svježe voće i povrće. Također je važno da ograničite konzumaciju hrane koja je krcata šećerom, zasićenim mastima i kolesterolom i da redovito vježbate.

Komentirajte prvi

New Report

Close