Ujutro jedva dolazite k sebi, užasno vam se teško razbuditi i ustati? Trik američkih marinaca pomaže bolje od kave

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2021. u 08:42
FOTO: Pixabay

Svi imamo ona jutra kada nismo toliko puni energije koliko bismo željeli biti, a čini nam se da je tijekom jeseni i zime takvih dana sve više.

No, certificirani stručnjak za spavanje, Michael J. Breus, za Mindbodygreen navodi kako postoji jedna stvari koju možete učiniti kako biste dan započeli puni energije, piše Živim.

Zašto vježbe disanja trebate dodati svojoj jutarnjoj rutini?

Jedan od najboljih načina da se brzo razbudite i dobijete energiju, prema Breusu, je iskorištavanje moći pravilnog disanja.

– Probudite svoji dišni sustav s 15 dubokih udisaja – kaže Breus.

Dodaje kako će udisaji rezultirati poplavom kisika u mozak što će sigurno pomoći da se razbudite.

Stručnjak za spavanje navodi kako se on gotovo svaki dan sastaje s grupom poznanika putem Zooma kako bi zajedno radili vježbe disanja.

Uz to, istraživanja pokazuju da su vježbe disanja, općenito, povezane s emocionalnom kontrolom i psihološkim dobrobitima.

Koje su još energizirajuće rutine disanja koje možete isprobati?

Ako niste sami sigurni od kojih vježbi početi, možete se odlučiti za 15 dubokih udisaja kada se probudite ili koristiti jednu od sljedećih vježbi disanja.

Uparite ove rutine sa zdravim ritualom odlaska na spavanje, dosljednim rasporedom spavanja i buđenja te možda suplementom za pospješivanje sna kako biste se ujutro osjećali obnovljeno i spremno za odlazak.

4-4-4-4 (disanje u kutiji)

Učiteljica disanja Gwen Dittmar objasnila je kako metoda “disanja u kutiji” dolazi od američkih marinaca i poznata je još po nazivu četvrtasto disanje ili 4-4-4-4 disanje. Ova tehnika disanja ne samo da usporava otkucaje srce i produbljuje koncentraciju već povećava učinkovitost i performanse, navodi ona.

– Najbolje je ovu metodu koristiti ujutro za buđenje, usred dana ako ste pospani ili prije velikog projekta ili sastanka koji zahtijeva vaš fokus – ističe Dittmar.

Kako se izvodi?

Počnite ispuštajući sav zrak iz pluća i zadržite dah četiri sekunde.

Dišite kroz nos četiri sekunde.

Zadržite dah na samom vrhu udisaja četiri sekunde.

Izdišite kroz nos četiri sekunde.

Zadržite dah na samom kraju izdisaja četiri sekunde.

Ponavljajte pet minuta da osjetite učinke.

Dah vatre

Ovaj oblik disanja dolazi iz pranayama tehnike koja dolazi iz tradicije Kundalini yoge. Kako Dittmar objašnjava, to je prilično intenzivna i napredna tehnika, ali će vas definitivno probuditi. Dodaje da se ne smije prakticirati ako ste trudni, imate vrtoglavicu ili visok krvni tlak.

Kako se izvodi?

Sjednite uspravno.

Udahnite i izdahnite kroz nos, ispuhujući trbuh tijekom udisaja i uvlačeći trbuh tijekom izdisaja.

Disanje će biti glasno i brzo dok povećavate tempo disanja.

Za početak postavite mjerač vremena na 30 sekundi, a s vremenom povećavajte vrijeme sve dok ne dođete do četiri minute i na tom vremenu se zadržite.

Iako možda nismo svi jutarnji tipovi, malo vježbi disanja može uvelike pomoći da dobijete više energije. Stoga, onim jutrima kada osjetite da se vučete, sjedite lijepo i uspravno i dišite, piše Živim.

Komentirajte prvi

New Report

Close