Stručnjaci potvrdili: Dvije šalice ovog voća dnevno produžavaju život

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2022. u 13:23
Foto: Pixabay

Ovo će pružiti još više razloga ljudima da se fokusiraju na inkluzivnu raznovrsnu hranu.

Sljedeći put kada poželite svježe voće, možda bi trebali uzeti malo grožđa. Ne samo da je ukusna poslastica, već vam može pomoći i da živite duže, pokazalo je novo istraživanje, piše B92.

U studiji, koju je nedavno objavio časopis Foods, kada su oko dvije šalice grožđa dodate dnevnoj prehrani koja je uključivala veliku količinu hrane s visokim sadržajem masti, to je rezultiralo manjim problemima s masnom jetrom, podiglo nivoe antioksidativnih gena, i produžen životni vijek.

Iako su subjekti studije bili miševi, a ne ljudi, dr John Pezzuto, koji je bio dio tima sa Sveučilišta Zapadne Nove Engleske koji je proveo studiju, procijenio je da bi osoba vjerojatno mogla uživati u životu koji bi mogao biti četiri ili pet godina duži ako počne redovito jede grožđe.

Ovo će pružiti još više razloga ljudima da se fokusiraju na inkluzivnu raznovrsnu hranu.

Što se tiče zašto je grožđe tako zdravo, stručnjaci napominju da “sadržaj antioksidansa čini grožđe antiinflamatornim po prirodi”. Napominje se da “grožđe ima razne antioksidante uključujući resveratrol, katehine, kvercetin i antocijanine”. Iako ta imena možda ne znače mnogo većini ljudi, činjenica je da grožđe ima više antioksidansa, koji će u kombinaciji s uravnoteženom prehranom pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i stvaranju antioksidansa.

Navodi se i da je grožđe također zdravo jer sadrži fitonutrijente, koji također imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, pomažući da vaše stanice i DNK budu zdravi, što na kraju rezultira i vašim zdravljem, piše Eat This Not That.

Komentirajte prvi

New Report

Close