Stručnjaci savjetuju: Ovih sedam artikala nikada ne biste trebali kupovati na veliko

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2023. u 15:19
Foto: Unsplash

Neke će vas stvari zapravo dugoročno koštati više ako ih kupujete u većim količinama.

Veće ne znači uvijek bolje. Neke će vas stvari zapravo dugoročno koštati više ako ih kupujete u većim količinama. U nastavku donosimo sedam artikala koje nikada ne biste trebali kupovati na veliko, piše Bestlifeonline.

1. Ulja za kuhanje

Najbolje je kupiti novu bocu ulja za kuhanje nakon što ga potrošite nego kupiti deset boca odjednom.

“Ako ne koristite redovito ulja za kuhanje, ne biste ih trebali kupovati na veliko jer se mogu pokvariti prije nego što ih imate priliku upotrijebiti. Užegla ulja užasno mirišu i rješavati ih se može biti gnjavaža jer ih ne biste smjeli izlijevati nikakvu vrstu ulja u odvod. Umjesto toga, trebali biste ga zatvoriti u nelomljivu posudu i zatim staviti u smeće”, kaže Julie Ramhold, potrošačka analitičarka s DealNews.com.

2. Svježi proizvodi

Kad je riječ o kupnji svježeg voća i povrća, najbolje je ne kupovati ih na veliko jer mogu brzo pokvariti i na kraju ćete ih morati baciti.

“Iako je u redu kupovati voće ili povrće na veliko kada recept to zahtijeva ili ste domaćin okupljanja, redovito to može dovesti do prekomjernog bacanja hrane”, kaže Andrea Woroch, stručnjakinja za uštedu novca.

Foto: Unsplash

Ako želite napraviti zalihe, Woroch predlaže da umjesto toga kupite smrznuto voće i povrće koje će trajati mnogo dulje. “Odlučite se za smrznuto—smrznuto povrće odlično je za omlete i pržene krumpiriće. Smrznuto voće također je savršeno za smoothieje i pečene poslastice”, kaže Woroch.

3. Sir

Iako se čini da nikada nećete imati dovoljno sira u hladnjaku, stručnjaci kažu da se na kraju ne isplati kupiti ga previše odjednom.

“Osim ako ga neko vrijeme nećete dijeliti ili jesti svaki dan, najbolje je preskočiti ogromno pakiranje sira, koliko god dobar bio”, kaže Ramhold.

Foto: Unsplash

Ali naravno, Ramhold kaže da je u redu kupovati sir na veliko ako odlučite spontano organizirati večeru ili vinsku večer.

“Kupnju sira na veliko možete dobro iskoristiti, ali osim ako to nije uobičajeno za vas, vjerojatno ne želite kupovati velika pakiranja brieja ili drugog sira samo za općenito planiranje obroka”, kaže ona.

4. Mljeveni začini

Nije poznato da se mljeveni začini pokvare, međutim, s vremenom gube svoj okus. Stoga njihova kupnja na veliko neće dugoročno pomoći vašim kulinarskim vještinama.

“Ako samo želite obnoviti svoje zalihe, znajte da ih vjerojatno nećete moći sve potrošiti prije nego što izgube na okusu”, kaže Ramhold.

Foto: Unsplash

A ako inzistirate na kupnji začina u rinfuzi, Ramhold predlaže kupnju nemljevenih i neobrađenih začina. “Ovo je dobar način jer možete samljeti samo ono što vam je potrebno kada vam je potrebno, a i takvi začini će trajati duže”, kaže ona.

5. Proizvodi za njegu kože

“Ako imate opciju kupiti nešto poput maski za lice na veliko, možda biste trebali ponovno razmisliti. Čak i ako je cijena izvrsna, ako ih ne upotrijebite sve prije nego što se pokvare, morat ćete baciti sve što je preostalo. Iako vam možda neće naškoditi korištenjem, vjerojatno vam neće pružiti ni dovoljno benefita”, kaže Ramhold.

Ostali proizvodi za njegu kože poput sredstava za čišćenje i hidratacije obično imaju rok trajanja samo od tri do šest mjeseci, tako da kupnja ovih artikala na veliko može biti gubitak novca i prostora u vašoj kupaonici. Nitko ne želi vidjeti bočicu kreme s retinolom kojem je istekao rok trajanja ili osušeni serum za oči na pultu u kupaonici.

6. Krema za sunčanje

Možda pokušavate učiniti nešto proaktivno opskrbljujući se kremom za sunčanje prije ljeta, ali kupnja ovog proizvoda na veliko možda nije tako pametan izbor kao što mislite.

Ovo je proizvod koji s vremenom gubi svoju učinkovitost i definitivno ne želite riskirati s nečim takvim i završiti s užasnim opeklinama od sunca. Osim ako niste sigurni da ćete ga potrošiti, preskočite kupnju na veliko i umjesto toga kupujte manje količine, kaže Ramhold.

7. Lijekovi

“Budući da ljudi uzimaju lijekove bez recepta po potrebi i imaju rok trajanja, najbolje je kupiti manja pakiranja. Inače riskirate da bacite lijekove i uzalud potrošite novac”, kaže Woroch.

No ne brinite, još uvijek postoji način da uštedite novac, naime za mnoge uobičajene lijekovi postoje i generičke verzije koje vam pomoći uštedjeti popriličan novac.

“Generički lijekovi moraju djelovati jednako učinkovito i sigurno, tako da možete uštedjeti bez žrtvovanja”, kaže Woroch.

Komentirajte prvi

New Report

Close