Zašto je voće i povrće uvijek na ulazu u trgovinu? Razlog bi vas mogao iznenaditi

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2022. u 09:08
Foto: Unsplash

Supermarketi imaju metode koje će vas natjerati da pokrijete što je više moguće odjela prilikom kupnje.

Ako ste ikada ušli u supermarket po jedan artikl i izašli s kolicima punim stvari, znajte da niste jedini. Supermarketi imaju mnoštvo pametnih načina da navedu kupce da potroše što više novca, piše Mentalfloss.

Primjerice, nije slučajnost da su skuplji artikli obično na policama točno u razini očiju. Također nije uzalud to što mnoge cijene završavaju s 99. Budući da smo navikli čitati slijeva nadesno, naši mozgovi u osnovi ignoriraju 99 i zaokružuju cijenu. Umjesto da vrećicu čipsa od 3,99 dolara smatramo 4 dolara, vjerojatnije je da ćemo se osjećati kao da košta 3 dolara.

Tlocrti trgovina također su strateški—i postoji razlog zašto se koji odjeljak s proizvodima tako često nalazi sprijeda. Kada uđete u trgovinu, teško je propustiti priliku napuniti svoju košaricu šarenim nizom voća i povrća, koji blistaju od vode koja ih čini posebno svježima.

Kao što je Paco Underhill, autor knjige Why We Buy: The Science of Shopping, rekao za Chicago Tribune još 2010. godine, “svaki odjeljak s proizvodima ima tendenciju da bude teatralno osvijetljen, tako da sve izgleda bolje u trgovini nego kada to donesete kući . Gotovo svaki supermarket zna da ćete kupovati više, ako mogu pokrenuti vaše žlijezde slinovnice na rad.”

Kako tvrdi Underhill, pekarski dio je obično blizu vrata iz istog razloga. A ako je prva stvar koju ćete učiniti nakrcati se krastavcima, hrskavim jabukama i drugim hranjivim opcijama, možda ćete osjećati da imate pravo pokupiti nešto manje zdravo za jelo dok dalje prolazite kroz prostor trgovine.

Supermarketi imaju metode koje će vas natjerati da pokrijete što je više moguće odjela prilikom kupnje. Jedan od njih je postavljanje odjela s mliječnim proizvodima u stražnji dio trgovine, tako da će svaki kupac s mlijekom, jajima, maslacem ili nekim drugim osnovnim mliječnim proizvodom na svom popisu morati proći pored mnoštva drugih odjela na svom putu.

Komentirajte prvi

New Report

Close