Stručnjaci otkrivaju što se događa s vašim tijelom kada preskočite obroke

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2023. u 08:55
Foto: Pixabay

To može dovesti do raznih simptoma, fizičkih i psiholoških.

Mnogi od nas odrasli su govoreći da su nam, kako bismo bili zdravi, potrebna tri obroka dnevno — doručak, ručak i večera. I ne zaboravite grickalice koje će vas zasititi između. Ipak, gotovo svi su tu i tamo preskočili obrok.

Bilo da prakticirate povremeni post, ne osjećate se dobro ili vam nedostaje vremena da pojedete hranu, postoji mnogo razloga zašto biste mogli odustati od obroka. Ali što se događa s vašim tijelom kada preskočite doručak, ručak ili večeru?

“Redovito preskakanje obroka, osobito u kombinaciji s ograničenjem kalorija, može imati značajan utjecaj na vaše fizičko i mentalno blagostanje. Kada preskačete obroke, vaše tijelo je lišeno esencijalnih makro i mikronutrijenata potrebnih za pravilno funkcioniranje. To može dovesti do raznih simptoma, fizičkih i psiholoških”, kaže zdravstveni trener Anastasios “Taso” Mikroulis, osnivač i direktor klinike u Ideal Health Centeru.

U nastavku saznajte što on i drugi stručnjaci za prehranu rekli za Best Life o tome što se događa vašem tijelu kada preskočite obroke.

Možete se osjećati umorno i neraspoloženo

Vaš je mozak dio vašeg tijela (vjerojatno najvažniji dio) i tu ćete vjerojatno prvo osjetiti utjecaj propuštanja obroka.

“Psihički, preskakanje obroka može izazvati psihički stres. Redovno preskakanje obroka može dovesti do neadekvatnog unosa hranjivih tvari, fluktuirajućih razina energije, smanjene koncentracije i poremećenog metabolizma. Također može povećati vjerojatnost prejedanja ili odabira manje zdrave hrane kada jedete”, kaže Mikroulis.

Trenerica za prehranu i zdravlje Jen Bleiweis kaže da simptomi odricanja od obroka mogu biti suptilni, navodeći “moždanu maglu, slab umor i žudnju” kao primjere. Kaže da se neki ljudi također mogu osjećati “gladni” ili postati razdražljivi i imati “vrlo nisku energiju”. Ona također napominje da propušteni obroci mogu uzrokovati hormonsku disregulaciju, što zauzvrat može pridonijeti neraspoloženju.

Vaše tijelo može ući u način rada “bori se ili bježi”

“Povremeno preskakanje obroka nije velika stvar”, kaže registrirana dijetetičarka sa sjedištem u Floridi Lindsay Allen.

“Međutim, redovito preskakanje obroka može uzeti danak tijelu.” Ona kaže da s vremenom propušteni obroci uzrokuju proizvodnju više kortizola, koji je tjelesni hormon stresa”, objašnjava Klinika Mayo.

“Kada tijelo osjeti glad ili nedostatak hrane, pojačava hormone potrebne za traženje ili ‘lov’ na hranu. To je kodirano u našim genima od samog početka i mehanizam je preživljavanja”, kaže Allen.

“Neki ljudi tvrde da osjećaju ‘visoki’ ili ‘poboljšani fokus’ kad dugo vremena ne jedu. Ovo zapravo jest da vaši hormoni ‘bori se ili bježi’ rastu, što će vas potaknuti da postanete energičniji i usredotočeniji kako biste tražili hranu”, kaže Allen.

Možda će biti teže održavati zdravu težinu

“Možda mislite da će preskakanje obroka rezultirati gubitkom kilograma, a iako to svakako može biti istina, daleko je od zajamčenog—i to nije zdrav način mršavljenja, kaže Mikroulis.

“Nepravilni obrasci prehrane mogu poremetiti vaš metabolizam i otežati održavanje zdrave težine”, objašnjava.

Također kaže da ako predugo ne jedete, mišići s vremenom mogu oslabiti. “Bez odgovarajućeg unosa hranjivih tvari, tijelo se može okrenuti razgradnji mišićnog tkiva kako bi zadovoljilo svoje energetske potrebe, što može negativno utjecati na vašu ukupnu mišićnu masu i snagu”, objašnjava.

A kada vam nedostaje snage, teško je vježbati, što je bitan dio održavanja vaše težine u zdravom rasponu.

Najvažnije je što jedete, a ne kada

“Umjesto da se fokusirate na zakazana vremena obroka, može biti korisno razmišljati o kvaliteti hranjivih tvari koje unosite u svoje tijelo”, kaže dijetetičarka Kimberly Gomer.

“Kakvu vrstu hrane osoba jede tijekom obroka ili međuobroka?” pita ona, ističući da će oni koji jedu cjelovitu hranu i slijede biljnu prehranu možda morati jesti češće nego osobe koje jedu standardnu američku prehranu.

Ona potiče ljude da “prvo gledaju na kvalitetu hrane koju jedu, a zatim razmotre vrijeme obroka”. Ako jedete puno životinjskih proizvoda i dodanog šećera, soli i ulja—odnosno hranu bogatu kalorijama—onda Gomer kaže da bi vam mogao koristiti povremeni post.

“Također može pomoći onima koji jedu kompulzivno ili ovisno o tome da se suzdrže od nekontroliranog jedenja iz navike ili emocija, a ne gladi”, napominje ona.

Većina ljudi ne treba jesti tri obroka dnevno plus međuobroke

Trebamo li doista paziti da jedemo doručak, ručak i večeru svaki dan — i povrh toga međuobroke?

“To zapravo ovisi o načinu života i gladi. Većina ljudi ima koristi od jela svaka četiri do šest sati”, kaže Bleiweis.

Mikroulis kaže da iako “učestalost i vrijeme obroka mogu varirati ovisno o individualnim preferencijama i životnom stilu”, on je ljubitelj redovitih obroka, plus međuobroka. “Pomaže spriječiti duga razdoblja posta, što može dovesti do pada razine šećera u krvi i osjećaja gladi. Rasporedivši svoje obroke i međuobroke, možete osigurati stalnu opskrbu hranjivim tvarima i energijom za napajanje vašeg tijela i mozga.”

I dok Gomer smatra da većina ljudi ne treba jesti tri puna obroka plus međuobroke svaki dan, ona naglašava važnost slušanja svog tijela. “Ako osoba nema dovoljno energije kada preskače obroke, ili osjeća vrtoglavicu, ne može se koncentrirati itd., onda je to znak da preskakanje obroka nije idealno. S druge strane, netko tko treba smršaviti i uravnotežiti krv šećera i težine, može imati koristi od preskakanja obroka ili protokola posta.”

Komentirajte prvi

New Report

Close