Stručnjaci otkrili koje rezano cvijeće najdulje traje i kako održati bukete svježima

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2023. u 07:23
Foto: Unsplash

Znamo i zašto ne biste trebali odabrati ruže već neko drugo rezano cvijeće.

Uz Valentinovo koje se približava, mnogi planiraju partneru kupiti cvijeće kako bi proslavili tu posebnu prigodu. Dok su ruže klasičan izbor, stručnjaci su otkrili da ove godine možda i nisu najbolji izbor jer ih je teško njegovati u odnosu na drugo rezano cvijeće. Stručnjaci su podijelili i najlakše i najteže rezano cvijeće za njegu i kako ga održavati, piše Express.

Stručnjaci su promatrali karakteristike biljke koje su uključivale očekivani životni vijek nakon rezanja, koliko često im je potrebna promjena vode, treba li im obrezivanje i klimu koja im je potrebna da bi uspijevale.

Analiza je pokazala da su rezani karanfili najlakše rezano cvijeće za održavanje kod kuće jer mogu trajati i do tri tjedna ako se pravilno njeguju. No, rezani božuri zaostali su na posljednjem mjestu kao najteže rezano cvijeće za čuvanje.

Najlakše do najteže rezano cvijeće za njegu:

  • Karanfili
  • Ljiljani

    Foto: Unsplash

  • Tulipani
  • Ruže
  • Božuri
  • Foto: Unsplash

    Karanfili

Karanfili su prekrasni i najlakše su rezano cvijeće za održavanje. Oni su dugotrajan izbor i zahtijevaju minimalno vremena i pažnje kako bi izgledali zdravo i sjajno.

Foto: Unsplash

Karanfili mogu izdržati tri tjedna, a vodu im je potrebno mijenjati samo dva do tri puta tjedno, što ih čini odličnom opcijom za one koji imaju naporan raspored.

Ruže

Foto: Unsplash

Ruže nisu najteže za njegovati, no one su se našle na pretposljednjem mjestu od pet najpopularnijih cvjetnih opcija za Valentinovo.

Razlog tome je što ruže imaju jedan od najkraćih prosječnih životnih vijekova u skupini. U prosjeku, ruže traju samo sedam dana i zahtijevaju promjenu vode svaka dva do tri dana, što ih može učiniti zahtjevnijim za održavanje.

Međutim, bez obzira na cvijeće koje planirate kupiti, postoje određeni savjeti koji vam mogu pomoći da produžite rezano cvijeće dulje.

Sean Lade, stručnjak za vrtlarstvo i direktor tvrtke Easy Garden Irrigation podijelio je svoje najbolje savjete o tome kako njegovati rezano cvijeće kako biste u njemu mogli uživati što je duže moguće.

Foto: Unsplash

“Valentinovo je posebna prigoda i ništa ne govori ‘Volim te’ kao buket cvijeća. No, nakon nekog vremena mogu početi venuti i izgubiti svoju ljepotu. Kako biste osigurali da vaše cvijeće traje što je duže moguće, evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete učiniti”, kaže Sean.

Odrežite stabljike i stavite ih u svježu vodu

Čim dobijete cvijeće ili čim ga donesete kući iz trgovine, odrežite stabljike oko centimetar od dna, pod kutom od 45 stupnjeva. To će im, kako kaže Sean omogućiti da uzmu više vode i pomoći im da “izdrže dulje”.

Ako želite, ovo možete ponavljati svakih nekoliko dana kako bi vaše cvijeće upilo što više vode.

Redovito mijenjajte vodu

“Vodu u vazi mijenjajte svaki drugi dan kako bi ostala svježa. Čestice i bakterije u vodi mogu uzrokovati da cvijeće brže uvene i uvene. Ako je moguće, koristite kišnicu jer je puno čišća od obične slavine voda.”

Ne zaboravite dodati hranu za cvijeće

Većina cvjećara i supermarketa daje hranu za cvijeće s buketom, što pomaže hraniti cvijeće i održavati ga svježim.

Foto: Unsplash

Međutim, ako nemate hranu za cvijeće, umjesto toga možete upotrijebiti žličicu šećera ili ubaciti novčić u vazu.

Držite cvijeće na hladnom

Držanje cvijeća na hladnom i tamnom mjestu ključno je za očuvanje njegovog zdravlja i dugovječnosti. Kada su previše izložene suncu, nježne latice mogu početi venuti i blijedjeti. Također, držite ih dalje od topline jer to može isušiti latice.

Redovito uklanjajte lišće koje padne u vodu i odrežite sve uvelo ili požutjelo lišće. To će pomoći u sprječavanju razvoja bakterija i održati vaš buket svježim.

“Ako slijedite ove jednostavne savjete vaše cvijeće trajat će dulje i uživati ćete u njihovoj ljepoti danima”, poručuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close