Točkice na vjetrobranskom staklu nisu za ukras: Imaju važnu ulogu

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2023. u 11:52
Foto: Unsplash

Ta crna traka koja se obavija oko prozora naziva se frit traka.

Jeste li ikada pogledali u vjetrobransko staklo svog automobila i primijetili male crne točke? Pitate se zašto su tamo?

Svakodnevno provodimo mnogo vremena u automobilu, a ne znamo mnoge detalje. Recimo, male crne točkice oko vjetrobranskog stakla, čemu služe?

Moderna auto stakla, lijepe se za karoseriju automobila i na njihove rubove stavlja se posebno ljepilo koji kada se osuši izgleda jako ružno i neprivlačno, piše City magazine.

Zbog toga se crne točke doslovno boje keramičkom bojom, a zatim se peku na 150 stupnjeva Celzijusa. Ove točke sprječavaju da se lijepilo troši i topi, a također čine da naše vozilo estetski izgleda lijepo i privlačno.

I da, točkice imaju i svoje ime.

Ta crna traka koja se obavija oko prozora naziva se frit traka i to je zapravo keramička boja koja se ugrađuje u staklo, te ju je nemoguće skinuti ili sastrugati.

Richard Rain, stručnjak za proizvodnju automobilskih proizvoda, objasnio je sve ovo za Travel + Leisure.

“Dakle, ove crne točke „osiguravaju sigurnu točku kontakta između stakla, ljepila i okvira vjetrobranskog stakla”, objašnjava Reina.

Te male crne točke pomažu da se vjetrobransko staklo drži na mjestu i sprječavaju njegovo kretanje dok se automobil kreće. Bez tih točaka, vjetrobransko staklo bi lako moglo ispasti iz okvira.

I još jedna važna stvar.

Ako male crne tačke na vjetrobranskom staklu vašeg automobila počnu gubiti boju i oblik, morate ih zamijeniti.

“Crne točke na vjetrobranskom staklu maju važnu karakteristiku i ne bi ih trebali pokušavati popraviti ili promijenite. One štite vezu vašeg vjetrobranskog stakla s vašim vozilom, a bez njih vaše vjetrobransko staklo ne bi odgovaralo vašem automobilu kako treba”, objašnjava Reina.

Komentirajte prvi

New Report

Close