Saveznik srca i mozga: Krase ga antioksidativna i antidepresivna svojstva, a smanjuje krvni tlak i rizik od srčanog i moždanog udara

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2023. u 10:26
Foto: Pixabay

Može biti koristan i za aromatiziranje jela, kako bi se smanjila potrošnja dodanih šećera.

Kakao, osim što je vrlo ukusan, ima i izvanredna nutritivna svojstva. Evo glavnih prednosti kakaa:

  • flavonoidi mu daju snažno antioksidativno djelovanje
  • smanjuje krvni tlak
  • smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
  • promiče mentalno blagostanje, zapravo, jedna je od hrane za živce
  • ima antitumorsko djelovanje
  • postoji neizravna korelacija između kakaa i serotonina. Zapravo, kakao je antidepresivna namirnica jer ublažava simptome depresije, zahvaljujući prisutnosti triptofana, prekursora serotonina, hormona dobrog raspoloženja.

Nadalje, neka istraživanja su čak pokazala da kakao mršavi, no rezultate su potom demantirale naknadne znanstvene studije u kojima su se pojavili suprotni podaci, stoga se o ovoj temi još uvijek raspravlja, piše Novi list.

Kako biste iskoristili blagodati kakaa, EFSA predlaže konzumaciju 2,5 grama gorkog kakaa dnevno ili 10 g tamne čokolade dnevno. No, podsjećamo da porciju kakaa ili čokolade morate prilagoditi svojim nutritivnim potrebama i zdravstvenom stanju, uzimajući u obzir i neke potencijalne kontraindikacije kakaovca koji se, primjerice, ne preporuča u slučaju gastroezofagealnog refluksa, kiselosti i gastritisa.

Gorki kakao prah može biti koristan i za aromatiziranje jela, kako bi se smanjila potrošnja dodanih šećera. Može se posipati u bijeli jogurt bez šećera, u kašu za doručak, u ricottu, smoothie na mliječnoj bazi, mlijeko i žitarice ili miješanjem kakaa s vodom možete brzo napraviti kremu za mazanje na kruh ili dvopek.

Komentirajte prvi

New Report

Close