Šaka ovog voća dnevno smanjuje masnoće u krvi

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2023. u 10:35
Foto: Pixabay

Značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za probavu, poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik i u svakoj dijeti.

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih 10, piše B92. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito – elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Kupine imaju i snažno antibakterijsko djelovanje

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekta i na očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su vrlo značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za probavu, poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik i u svakoj dijeti.

Kupinama se pripisuje i jako protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Također, djeluje kao filter sunčevoj svjetlosti, apsorbirajući opasne UV zrake.

Foto: Pixabay

Kupinovo vino pomaže kod anemije

Od kupina se mogu raditi sokovi, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuhanje ne uništava njihovu nutritivnu vrijednost. Sok prešanih kupina potiče pravilan rad stanica jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno djeluje na žučnu vrećicu i čisti žučne puteve. Napitak od kupina povoljno djeluje i na one koji pate od anemije uslijed nedostatka željeza, ali se za liječenje malokrvnosti najviše savjetuje kupinovo vino.

Ovaj lijek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se poslije mjesec dana konzumiranja. Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata prije jela.

U kući uvijek treba imati list kupine za čaj

List kupine je prirodan lijek protiv dijareje i dehidriranosti organizma. Također, smatra se djelotvornim u borbi protiv osipa kože i lišajeva, a doprinosi i cjelokupnom oporavku organizma poslije preležane infekcije. Jušnu žlicu lista kupine prelijte sa šalicom proključale vode, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Čaj procijediti i pijte dvije do tri šalice dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close