Vjerujete da razgovor pomaže rastu vaših biljaka? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2023. u 09:22
Foto: Unsplash

Provedeno je nekoliko studija kako bi se istražio odnos između zvuka i rasta biljaka.

Ako imate biljke, velike su šanse da ovu odgovornost shvaćate prilično ozbiljno. Brinete li o svojim biljkama, osiguravate li im sunčevu svjetlost, zalijevate ih i… razgovarate s njima? Ako ste se našli kako čavrljate sa svojim kaktusom ili iskreno razgovarate sa svojom biljkom, niste jedini. Trees.com anketirao je 1250 vlasnika biljaka, od kojih je gotovo polovica izjavila da započinju razgovor sa svojim cvjetnim i biljnim prijateljima. Što je još zanimljivije, dvije trećine ovih ljudi uistinu vjeruje da im razgovor s sobnim biljkama pomaže u rastu,

“Ideja o razgovoru s biljkama može se činiti čudnom, ali nije tako nategnuta kao što zvuči. Biljke su živi organizmi i kao svako živo biće, reagiraju na svoju okolinu”, kaže Lina Cowley, stručnjakinja za vrtlarstvo i viša urednica na Trimmedroots.com.

Provedeno je nekoliko studija kako bi se istražio odnos između zvuka i rasta biljaka. Čitajte dalje kako biste shvatili znanstvenu pozadinu koja stoji iza biljaka i zvuka—i zašto biste možda željeli razgovarati s onima u svojoj kući. Evo kako razgovor s vašim sobnim biljkama može pomoći u njihovom rastu, piše Bestlifeonline.

Zvuk svakako igra ulogu

Prema Jen Stark, majstoru vrtlaru i osnivaču Happy DIY Home, istraživanje sugerira da zvuk utječe na rast biljaka, ali postoji rasprava o tome zašto je to tako.

“Nekoliko je studija pokazalo da razgovor s biljkama, puštanje glazbe za njih ili čak njihovo izlaganje određenim vrstama svjetla može imati stimulativni učinak na njihov rast”, objašnjava ona. “Jedna teorija je da su biljke osjetljive na vibracije, te da razgovor ili sviranje glazbe u njihovoj blizini može stvoriti vibracije koje potiču rast. Druga teorija je da razgovor s biljkama povećava razinu ugljičnog dioksida oko njih, što može potaknuti fotosintezu i rast.”

Dok neki stručnjaci odbacuju prijedlog o ugljičnom dioksidu – tvrdeći da biste trebali imati sate razgovora svaki dan da biste imali stvarni učinak – postoji slučaj za hipotezu o vibracijama. U prirodi biljke reagiraju na zujanje insekata i zvukove svijeta koji ih okružuje. Dakle, naše sobne biljke mogu reagirati na vibracije uzrokovane drugim zvukovima, prema Joanni Turner, s web stranice za njegu sobnih biljaka Fiddle and Thorn.

Foto: Unsplash

Teorija o biljkama i glazbi, konkretno, proučava se već neko vrijeme, ali rezultati su mješoviti kada se radi o vrsti glazbe koja je najkorisnija.
Studija iz 2003. objavljena u Ultrasonicsu otkrila je da su biljke kineskog kupusa i krastavca izložene klasičnoj glazbi i zvukovima ptica, insekata i vode cvjetale, dok je studija iz 2015. objavljena u International Journal of Integrative Sciences, Innovation and Technology pokazala da je glazba pomogla biljke nevena i slanutka uspijevaju, bez obzira puštala se glazba za meditaciju ili lagana indijska glazba. Za usporedbu, “neritmična i neharmonična” buka imala je negativan učinak na rast biljaka.

Istražitelji popularne TV emisije Razotkrivači mitova također su otkrili da su biljke graška izložene glazbi bile zdravije i više od onih uzgojenih u tišini. No zanimljivo je da su biljke graška izložene heavy metal glazbi prednjačile po veličini, nadmašivši one koje su “slušale” klasiku.

Studije usmjerene na ljudski glas

Dakle, čini se da biljke vole malo pozadinske buke i različite vrste melodija, ali malo je istraživanja o tome kako ljudski glas utječe na rast biljaka.

Stark je ukazao na studiju iz 2009. koju je provelo Kraljevsko hortikulturno društvo Ujedinjenog Kraljevstva, koja je otkrila da su biljke rajčice rasle više kada su s njima razgovarale, osobito žene. Razotkrivači mitova također su proučavali učinke govora u svojoj studiji o grašku, zaključivši da je “potpuno vjerojatno” da je čavrljanje korisno za rast biljaka.

“MythBusters proveo je eksperiment sa 60 biljaka graška, koji je pokazao da su biljke u staklenicima sa snimkama ljudskih glasova pokazale veći rast od kontrolne skupine s tišinom”, kaže Toby Schulz, izvršni direktor i suosnivač Lawn.com.au. Nije bilo važno jesu li riječi bile negativne ili pozitivne, stoga si slobodno dajte oduška i izjadajte se biljkama ako vam je to potrebno.

Foto: Unsplash

Iako još treba istražiti kako glazba i razgovori utječu na naše biljke, ali stručnjaci kažu da postoje drugi razlozi zbog kojih biste mogli primijetiti da vaše biljke cvjetaju. Ako svojim biljkama redovito dajete njegu i brigu svakog dana, automatski im osiguravate i da su dobro zbrinute.

“Kada razvijate povezanost s biljkama kroz komunikaciju to navodi ljude da se bolje brinu o svojim lisnatim prijateljima. Budući da se poistovjećujete s biljkom, više ste motivirani osigurati da je zdrava i jača”, kaže Schulz.

Razgovor s vašim biljkama mogao bi imati dodatne koristi za vas. Osim što osiguravate da vaše biljke napreduju, ćaskanje s vašim biljkama također je korisno za vaše mentalno zdravlje, kažu stručnjaci.

“Vrijedi spomenuti da razgovor s biljkama donosi dobrobiti za osobu koja govori. Razgovor s biljkama može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja pružajući osjećaj smirenosti i povezanosti s prirodnim svijetom. To također može biti oblik svjesnosti, pomažući ljudima da se usredotoče na sadašnji trenutak i njeguju osjećaj mira i blagostanje”, rekao je Jeremy Yamaguchi, izvršni direktor Lawn Love.

I na kraju dana, nema nikakvih nedostataka u ćaskanju s vašim biljkama, kaže Stark. “Nema štete u razgovoru sa svojim sobnim biljkama ako se osjećate bolje ili ako vjerujete da bi to moglo pozitivno utjecati na njihov rast. U najmanju ruku, to može biti opuštajući i ugodan način da se povežete s prirodom i dodate malo zelenila u svoj životni prostor”, napominje ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close