Ovo su najveći izazovi s kojim se sobne biljke suočavaju zimi, evo kako ćete ih najbolje sačuvati

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2023. u 08:22
Foto: Unsplash

Kućne biljke treba manje hraniti i zalijevati tijekom hladnijih mjeseci u godini, ali ih treba držati na toplom kako bi uspijeval

Briga o kućnim biljkama tijekom zimskih mjeseci može biti izazovna jer često zahtijevaju posebnu njegu kako bi preživjele zimu i ponovno procvjetale u proljeće. Stručnjaci su podijelili šest savjeta za preživljavanje kućnih biljaka, piše Express.

Prema stručnjacima, kućne biljke treba manje hraniti i zalijevati tijekom hladnijih mjeseci u godini, ali ih treba držati na toplom kako bi uspijevale. Kako bi pomogli onima koji su možda tijekom blagdana dobili kućne biljke na dar, stručnjaci tvrtke Hammonds Furniture podijelili su šest važnih savjeta koje treba slijediti.

1. Smanjite zalijevanje

“Iako se čini kontraintuitivnim jer je zimski zrak suši, većina biljaka zapravo treba manje vode u zimskim mjesecima. To je zato što oni prirodno usporavaju svoj rast ili čak potpuno miruju.
Iako se površinsko tlo zimi može brže isušiti, to nije najbolji pokazatelj da biljka treba vodu.
Da biste to provjerili, gurnite prst dublje u tlo, oko centimetar ili dva ispod površine. Ako vam prst izađe mokar i prljav, nemojte zalijevati. Ako je tlo ispod još uvijek suho i vaš prst izađe čist, vrijeme je za zalijevanje” , kažu stručnjaci.

Foto: Unsplash

2. Prestanite ih hraniti

Osim što im je potrebno smanjiti vodu, važno im je smanjiti i hranu jer većini kućnih biljaka neće trebati gnojidba kada je vrijeme hladno jer se njihov rast usporava ili potpuno zaustavlja.

Prema stručnjacima, vlasnici kućnih biljaka mogu nastaviti hraniti biljke u proljeće kako bi im pomogli da ponovno pokrenu svoj rast. Ako se biljke pretjerano hrane ili gnoje kada im to nije potrebno, kemikalije u gnojivu se ne iskorištavaju i nakupljaju se u tlu gdje mogu oštetiti cijelu biljku.

3. Povećajte vlažnost zraka

“Ovo je jedan od najvećih izazova koje vaše kućne biljke moraju svladati ove zime jer u većini domova vlaga opada zbog čega je zrak zimi suši. Iako je 30 posto do 60 posto dobar raspon unutarnje vlažnosti za udobnost i zdravlje, tropske biljke posebno će preferirati visoku granicu iz tog spektra. Postoji nekoliko načina za povećanje vlažnosti u vašem domu, ovisno o vašem budžetu. Najjednostavniji način je da svoje biljke skupite zajedno ili ih stavite na pladnjeve napunjene kamenčićima i vodom.Također možete svoje biljke staviti u kupaonicu i pustiti ih da se natapaju vrućom parom iz vašeg tuša. Konačno, uvijek možete kupiti ovlaživač zraka za svoj dom”, savjetuju stručnjaci.

Foto: Unsplash

4. Držite ih na toplom

Većina kućnih biljaka dobro raste na redovnoj sobnoj temperaturi, ali su osjetljive na ekstremne temperature ili česte oscilacije.

“Čišćenje vaših biljaka vlažnom krpom postaje još važnije zimi jer prašina može smanjiti njihovu sposobnost da učinkovito hvataju svjetlost” , upozoravaju.

6. Pazite na štetnike i nametnike

Kućne biljke postaju osjetljivije na štetočine tijekom zimskih mjeseci zbog toplijih i suhih uvjeta u domovima. Kako biste spriječili lisne uši i slične nametnike da žive na kućnim biljkama, redovito prevrćite listove vaše sobne biljke i pregledavajte ima li stabljika nametnika te ih obrišite. Za veće zaraze možda ćete morati kupiti insekticid u vrtnim centrima.

“Preko zime kućne biljke općenito ne trebaju tako često zalijevanje, provjerite je li tlo ili kompost suh prije zalijevanja. Ako vaša biljka gubi lišće ili se voda teško upija u kompost, to je dobar znak da je vaša biljka previše zalijevana. Budući da vam je centralno grijanje uključeno više zimi, najbolje je maknuti biljke dalje od radijatora. Centralno grijanje smanjuje razinu vlage u prostoriji, što je potrebno mnogim biljkama. Zato stavite lonce na vlažni šljunak ili ih povremeno poprskajte ih vodom po lišću” , savjetuje Fiona Jenkins, stručnjakinja za vrtlarstvo i biljke.

Komentirajte prvi

New Report

Close