Rak kože u velikom je porastu, ali jedna svakodnevna navika smanjuje rizik za 50 posto

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2023. u 10:22
Foto: Unsplash

U proteklom desetljeću (2013. – 2023.) broj novih dijagnosticiranih invazivnih slučajeva melanoma godišnje povećao se za 27 posto.

Stope melanoma u velikom su porastu. U proteklom desetljeću (2013. – 2023.) broj novih dijagnosticiranih invazivnih slučajeva melanoma godišnje povećao se za 27 posto. Dokazano je da redovito dnevno nanošenje kreme za zaštitu od sunca može smanjiti rizik od oboljevanja za čak 50 posto. No, imajte na umu da, iako ključna, sama krema za sunčanje nije dovoljna. Za potpunu strategiju zaštite od sunca kad god je to moguće potražite hladovinu, nosite odjeću koja štiti od sunca, šešir širokog oboda i sunčane naočale koje štite od UV zračenja.

Tko bi trebao koristiti kremu za sunčanje?

Ukratko, svi! Prema Zakladi za borbu protiv raka kože muškarci, žene i djeca starija od 6 mjeseci trebaju svakodnevno koristiti kremu za sunčanje. To se podjednako odnosi i na ljude koji lako tamne. Zapamtite, izlaganje suncu tijekom života oštećuje vašu kožu bez obzira na to jeste li skloni izgorjeti ili ne. Kreme sa SPF-om, osim što nas štite od sunca, pomažu u sprečavanju preranog starenja kože uzrokovanog suncem, kao što su bore, opuštenost i staračke pjege, piše Skincancer, a prenosi Ordinacija.

Koju vrstu kreme za sunčanje je najbolje koristiti?

Zaklada za borbu protiv raka kože vjeruje da je najbolja krema za zaštitu od sunca ona koju ćete svakodnevno koristiti, sve dok pruža sigurnu i učinkovitu zaštitu i ima široki spektar sa SPF 15 ili višim, ovisno o vašoj izloženosti dnevnom svjetlu. Fizički (mineralni) sastojci za zaštitu od sunca (uključujući minerale titanijev dioksid i cinkov oksid) blokiraju i raspršuju zrake (poput štita) prije nego što prodru u vašu kožu. Kemijski sastojci za zaštitu od sunca (poput avobenzona i oktisalata) apsorbiraju UV zrake (poput spužve) prije nego što mogu oštetiti vašu kožu.

Jesu li kreme za sunčanje sigurne?

Iako postoji manja vjerojatnost da će kreme za sunčanje s fizičkim sastojcima izazvati iritaciju kože prije nego one s kemijskim, obje su vrste testirane kao sigurne i učinkovite. Zapravo, mnogi proizvodi za zaštitu od sunca koji su danas dostupni kombiniraju obje vrste sastojaka. Svi aktivni sastojci u kremi za sunčanje kemijski su dobiveni. Neki misle da su kreme za sunčanje s fizičkim sastojcima više “prirodne” ili čak “organske”, no one su zapravo anorganski mineralni spojevi.

Kreme za sunčanje koje mnogi ljudi nazivaju “kemijskim” zapravo su “UV organski filtri. Bez obzira na SPF, ponovno nanošenje svaka dva sata je ključno. Kremu za sunčanje također je potrebno ponovno nanijeti odmah nakon plivanja ili znojenja.

Odabir kreme za sunčanje

Kada birate svoju kremu za zaštitu od sunca svakako odaberite onu koja vas štiti i od UVA i od UVB zraka. SPF 15 je idealan (i minimalan) za svaki dan i povremeno izlaganje, poput šetnje psa ili odlaska do trgovine. SPF 30 ili viši je potreban za produljene aktivnosti na otvorenom poput trčanja, planinarenja, plivanja, sportova na otvorenom ili ako radite vani.

Za plivanje ili intenzivno vježbanje odaberite kremu koja je vodootporna i vodite računa da nijedna krema za sunčanje nije u potpunosti vodootporna; sve se na kraju isperu. Kreme za sunčanje označene kao vodootporne testirane su na učinkovitost do 40 minuta plivanja, dok vrlo vodootporne kreme za sunčanje ostaju učinkovite do 80 minuta u vodi.

Kada treba nanijeti kremu za sunčanje?

Svaki dan! Najbolje ju je nanijeti 30 minuta prije izlaska van kako bi se krema vezala za kožu. Ponovno ju nanesite svaka dva sata izlaganja i odmah nakon plivanja ili pretjeranog znojenja. Čak i kad je oblačno, do 80 posto sunčevog UV zračenja dopire do Zemlje. Nezaštićenost tijekom oblačnog dana može dovesti do oštećenja kože.

Komentirajte prvi

New Report

Close