Prirodni dragulji marketinški mamac bez premca

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. veljača 2018. u 11:26
Tvrđa Staroga grada iznimna je atrakcija Hvara

Šibenik, Krk, Stari Grad, Samobor, Dubrovnik, Zadar i Istra domaće su destinacije proglašene najboljim europskim turističkim atrakcijama za turiste koji tragaju za prirodnim ljepotama.

Turistički portal European Best Destinations (EBD), koji se prometnuo u globalnog saveznika u rastućoj popularnosti Hrvatske kao poželjne turističke destinacije, objavio je novu listu preporuka "Najbolja odredišta za ljubitelje prirode u Europi" te na nju uvrstio čak sedam hrvatskih lokacija.  Popis EBD-a čije sugestije prate zaljubljenici u putovanja iz više od 160 zemalja, koji potom o viđenom ostavljaju milijune impresija na društvenim mrežama, otvara Šibenik s naslovnom fotografijom nastalom u Nacionalnom parku Krka. 

"Županija smo s dva nacionalna i dva parka prirode, revitaliziranim tvrđavama, Dinarom koja je najviši vrh Hrvatske, statusom najstarijeg samorodnog grada na našoj obali, arheološkim spomenicima najviše kategorije i akvatorijem proglašenim rajem za nautičare. Bez lažne skromnosti, smatramo se draguljem na turističkoj karti. Zahvaljujemo EBD-u na priznanju te očekujemo dodatni marketinški rezultat", komentirala je direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić.

Zeleno gorje mami na kontinent
Po prirodnim je ljepotama prepoznat i Samobor koji očuvanim bogatstvom šuma, livada, gorskih vrhova, izvora, potoka i špilja desetljećima privlači brojne turiste, planinare i izletnike.  "Svi oni ovdje nalaze oazu mira i ljepote. Samobor je okružen parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje koji pruža niz atrakcija, mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi te aktivnosti od planinarenja i biciklizma do paraglidinga. Uvrštavanje na ovu listu dodatna je potvrda da nismo samo grad Fašnika i kremšnita", kaže Ivana Kokot iz TZ grada Samobora. Turisti koji pojedine destinacije posjećuju upravo zbog njihovih prirodnih ljepota imaju vrlo visoke kriterije po pitanju očuvanja istih, čega su svjesni i na otoku Krku.  Taj otok s ciljem očuvanja prirodne baštine posebnu pažnju pridaje upravo održivom razvoju i ekološkim načelima, istaknula je direktorica TZ grada Krka Nataša Jurina. 

"Radi se o jednom od naših glavnih aduta, a uvrštavanje na ovako prestižan popis priznanje je svim dionicima te motivacija za daljnja promišljanja i aktivnosti u cilju postizanja prepoznatljivosti na turističkom tržištu", istaknula je.  K tome, kako je potvrdila direktorica Turističkog ureda Stari grad Danijela Vlahović, sve destinacije prijašnjih godina uključene u EBD-ove različite izbore izvrsnih europskih destinacija bilježile su cjelokupan turistički rast od otprilike 15 posto te postigla nebrojena spominjanja u različitim svjetskim medijima.

"I danas se iznova se veselimo novoj sezoni na Hvaru, tj. istraživanju mnogih gradića i sela, skrivenih kutaka, prekrasnih plaža, tisuća godina povijesti, ukusnoj lokalnoj hrani i izvrsnom vinu", dodala je. EBD-ov utjecaj na vidljivost Hrvatske na vrlo kompetitivnom turističkom tržištu je izniman, potvrdio je Ante Galić iz TZ grada Zadra, grada kojem su u EBD-u ovime dali još jedan kompliment.  

Zlata vrijedna promocija
"Takav nagli pozitivni efekt teško bismo mogli postići standardnim marketinškim metodama i kampanjama, a zasigurno bismo morali uložiti višestruko veće iznose za njegovu realizaciju. Osvajanjem EBD-ove nagrade Najbolje europske destinacije prije 2 godine na europskom i svjetskom tržištu dobili smo zaista mnogo, a svako ovakvo sljedeće postignuće značajan je iskorak za našu prepoznatljivost", istaknuo je. Popularnost Dubrovnika nije nikakva novost, a prema obrazloženju EBD-a, ovaj se grad u svojim prirodnim ljepotama ne može uopće uspoređivati s drugima. 

"Dubrovnik je jedinstveni grad za sva godišnja doba i sva vremena koji svoju baštinu lako prenosi u sadašnjost, dodajući joj novu vrijednost", u razgovoru je poručila Sandra Milovčević iz TZ Dubrovnik. Suncem okupan krajolik, mediteranska raskoš i šumsko bogatstvo uz prirodnu raznolikost pojedinih regija najvećeg hrvatskog poluotoka razlozi su zbog koji se na posljednjoj EBD-ovoj listi našla i Istra. "Nakon prepoznatljivosti Istre u prestižnom gastronomskom te turističkom vodiču Flos Olei, kao i na osnovu brojnih drugih priznanja, uvrštavanje na EBD-ovu listu destinacija poznatih po očuvanoj prirodi potvrda je da idemo u odličnom smjeru", dodao je na kraju i direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

Komentirajte prvi

New Report

Close