Pripazite na jedan od najvećih potrošača struje u kućanstvu: Podesite ga ako želite uštedjeti novac

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2023. u 13:18
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Za većinu je uređaja najočitije rješenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste.

Dok cijene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine kako barem malo manje trošiti, no nerijetko iz neznanja trošimo i više nego što bismo trebali i račune za struju si povećavamo samo zbog nepažnje; najviše s uređajima koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo.

Takvi se uređaji, prenosi Večernji list, zovu još i energetski vampiri, jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gasa, mogu biti odgovorni za nevjerojatnih 23 posto potrošene električne energije u kućanstvu!

Za većinu je uređaja najočitije rješenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete ”ukrotiti” električni bojler, za kojeg stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu:

Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i pol sata, mjesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini je bojlera temperatura unaprijed namještena, no da biste uštedjeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grijanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85 °C) prouzročuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovito održavaju, odnosno da se bojler i grijač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gdje je voda mekša može i rjeđe.

Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grijača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućanskih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će se voda sa svakim uključivanjem iznova morati zagrijati. Zato se električni bojler isključuje samo kad dulje vrijeme nećete trebati toplu vodu.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Molim dizajnere  za lijepe kade  , na drva ….! Ajmo , skandinavski  stil  šparanja ……

Ovo jednostavno nije točno da je bolje da je bojler uključen. Bolje je ako se višečlano kućanstvo i ako se koristi stalno, a ako se koristi jednom dnevno onda je skuplje bojler držati 24sata upaljenj jer on se pali svako malo i dogirijava vodu te vuče struju. Posebno ako je prostorija hladna.

Kod mene je podešan na 45°C godinama. Kada zatreba digne se na 60 i ponovo vrati termostat na 45.

New Report

Close