U nekoliko jednostavnih koraka vaš hladnjak bit će čist i mirisan kao onaj u reklamama

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2023. u 09:34
Foto: Unsplash

Budući da su pred nama praznici, sada je savršeno vrijeme da očistite svoj hladnjak.

Možda se to nekima ne čini kao velika stvar, ali prljavi hladnjak pun proizvoda kojima je istekao rok trajanja i ostataka koji su prošli svoje vrijeme može otežati kuhanje. Kada vaš hladnjak izgleda jako prljavo, ima čudan miris i prepun je stare hrane duboko zakopane unutra, vaša situacija postaje još izazovnija, pogotovo ako se od vas očekuje da planirate sljedeću veliku svečanu blagdansku gozbu.

Kako bismo vam pomogli da počnete rješavati nered u svom hladnjaku prije sljedećeg okupljanja, sakupili smo nekoliko trikova za jednostavno čišćenje hladnjaka koje možete isprobati.

Izvadite sve van, upotrijebite usisivač i obrišite unutrašnjost

Ovo je prvi i najvažniji korak kod čišćenja vašeg hladnjaka. Dok nosite par gumenih rukavica, izvadite sve – ali mislimo baš sve. Uzmite vreću za smeće i bacite stvari koje su se pokvarile, zatim ostavite sa strane stvari koje namjeravate spremiti i vratiti.

Zatim zgrabite ručni usisivač ili nastavak za usisavanje koji može stati u male prostore kako biste skupili sitne mrvice i drugu prljavštinu koja je možda zapela u pukotinama. Možda vam se čini čudnim usisavanje hladnjaka, ali ovo je najbolji način da uklonite sve te neugodne čestice s teško dostupnih mjesta.

Koje ćete proizvode za čišćenje koristiti ovisi o vašim osobnim preferencijama za čišćenje, ali koristite ih više od vode ako možete. Tako možete eliminirati neke od mirisa i riješiti se što više zaostalih bakterija i ostataka.

Možete isprobati maramice za dezinfekciju, a možete koristiti i višenamjenski sprej. Za prirodniju alternativu ovim proizvodima za čišćenje, također možete napuniti bocu s prskanjem vrućom vodom i octom u omjeru tri prema jedan.

Uklonite loš miris

Čak i nakon što ste očistili hladnjak, još uvijek postoji mogućnost da će se neugodni mirisi zadržati. Kad počnete organizirati i postavljati stvari na svoje mjesto, dobra je ideja upotrijebiti prirodni dezodorans kako biste ne samo uklonili trenutne mirise, već, nadamo se, i spriječili nove mirise u budućnosti.

Jedan od najčešćih trikova za to je korištenje sode bikarbone. Možete kupiti svoju vlastitu malu kutiju i ostaviti je otvorenu na polici ili možete uzeti zdjelicu i dodati nekoliko mjerica da ostavite u hladnjaku. To će prirodno upiti neke od preostalih mirisa.

Još jedan manje poznat trik je umakanje pamučnih vatica u ekstrakt vanilije i njihovo stavljanje u zdjelu na policu u hladnjaku. To će dodati suptilan sloj mirisa vanilije koji će pomoći u borbi protiv dugotrajnog mirisa hrane.

Foto: Unsplash

Za organiziranje koristite spremnike za pohranu

Kada budete spremni početi vraćati stvari u hladnjak i obnavljati zalihe namirnica koje su vam potrebne, organizacija prostora i plan bit će vam od velike pomoći. A jedan od najlakših trikova za čišćenje i organiziranje vašeg hladnjaka je staviti nekoliko spremnika za pohranu na police kako biste raščistili dio nereda.

Možete koristiti ove spremnike za pohranjivanje kako biste podijelili i organizirali namirnice po vrsti, odvajajući voće, povrće, sireve, jogurte i tako dalje. Ne samo da ćete cijeniti estetski izgled unutrašnjosti vašeg hladnjaka, već će i olakšati pronalaženje stvari kada ste usred kuhanja i dati vam više mira kada morate nešto uzeti na brzinu.

Uzmite nekoliko zaštita od prolijevanja za police

Jedna od najneugodnijih stvari koja se može dogoditi u vašem hladnjaku je kada ste se mučili s brisanjem svega, samo da bi došlo do neželjenog prolijevanja raznih tekućina koje su se nalazile unutra.

Sjajan i pristupačan trik za čišćenje za sprječavanje nepotrebnog prolijevanja je da si uzmete nekoliko obloga za police. Oni se lako mogu položiti na vrh polica i uhvatiti sve neočekivane prolivene tekućine ili kapljice, što čini vrlo jednostavan postupak čišćenja.

Odredite odjeljak ‘pokvarit će se’

Ovo bi mogao biti jedan od najpodcjenjenijih trikova za čišćenje hladnjaka. Nakon što kupite nekoliko organizacijskih spremnika, pokušajte označiti jedan kao odjeljak “uskoro će se pokvariti”. To može uključivati sve, od umaka, proizvoda, mliječnih proizvoda i tako dalje. Tako se stvari neće tako lako zaboraviti i ostaviti u stražnjem dijelu hladnjaka da trunu, a vi ćete te stvari imati na umu kad svaki put otvorite vrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close