Stavljate li većinu namirnica u frižider? Evo zašto ne biste trebali baš svaku

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2022. u 13:55
Foto: Unsplah

Neke namirnice u frižideru gube okus, miris, neke će se stvrdnuti, propasti…

Većinu namirnica koje kupimo stavljamo u frižider, misleći da je tako najispravnije da bi se one očuvale. Međutim tu griješimo itekako. Neke namirnice u frižideru gube okus, miris, neke će se stvrdnuti, propasti, piše Klik.hr. 

Recimo, stavite li u frižider rajčice, koje baš svi stavljamo u frižider, one će izgubiti svoj bogati i puni okus jer će hladni zrak zaustaviti proces sazrijevanja. Najbolje ju je držati u košari na sobnoj temperaturi ili na suncu ako je blaga temperatura.

Češnjak također držimo u frižideru, a ne bismo trebali jer će on s vremenom proklijati ili će postati gumen. Bolje ga je stoga držati na hladnom i suhom mjestu.

Što još ne stavljati?

Neki u frižider stavljaju i krumpir, a to je ogromna greška jer on će u hladnjaku zbog hladnijeg zraka pretvoriti škrob u šećer i imat će slatkasti okus. Krumpir se čuva na hladnom, ali ne prehladnom suhom i mračnom mjestu.

Luk se također čuva na suhom i na normalnoj sobnoj temperaturi. U hladnjaku će omekaniti i popljesniviti, a o mirisu da i ne govorimo. Držite ga izvan frižidera, ali ne blizu krumpira jer jedan drugog tjeraju na propadanje.

Med nikako nemojte stavljati u frižider jer će se stvrdnuti i šećer, ako ga ima unutra će se kristalizirati. Med može stajati na sobnoj temperaturi i zanimljivo je, on nema rok trajanja.

Maslinovo ulje mnogi stavljaju u frižider, ali njega treba čuvati na mračnom i ne prehladnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer će mu se promijeniti sastav i postat će veoma gusto.

Komentirajte prvi

New Report

Close