Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Pazite što jedete: 5 namirnica sa skrivenim otrovnim dijelovima

Autor: Poslovni.hr
20. srpanj 2020. u 10:32
Podijeli članak —
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina.

Jesti povrće od korijena do vrha odličan je način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način, piše Punkufer.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

1. Krumpirovi izdanci

Jesti povrće od korijena do vrha odličan je način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način, piše Punkufer.

1. Krumpirovi izdanci

Krumpir potječe iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi te gomoljaste biljke nisu jestivi.

Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krumpira, zbog čega biste te dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što počnete termički obrađivati krumpir.

2. Listovi rajčice

Europljani su strahovali od rajčice stotinama godina, a počeli su jesti tu namirnicu tek u 18. stoljeću.

Jedan od razloga skriva se i u lišću rajčice, koje sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koje mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju.

3. Jabučne koštice

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid.

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. No konzumacija lišća te zeljaste biljke može vam zaraditi posjet hitnoj službi.

5. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira.

Lišće i cvijeće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u tim dijelovima patlidžana.

Autor: Poslovni.hr
20. srpanj 2020. u 10:32
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close