Ovo su četiri mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2021. u 12:39
FOTO: REUTERS/Lisi Niesner

Kako pandemiji još nismo stali na kraj, dr. Sanjay Gupta, šef neurokirurgije i profesor neurokirurgije na sveučilištu Emory, je u gostovanju na CNN-u odlučio istaknuti koja su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti covid-19.

“Stvarno se radi o 4 lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa”, ističe.

Evo o kojim se to mjestima radi.

Hoteli

“U ovom je trenutku najbolji način da se zaštitite od virusa da ostanete u sigurnosti doma, ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s obitelji.

No, hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi. Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti, prenosi Ordinacija.hr.

Kafići i barovi

Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio: “Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske cijelo vrijeme, a ne se okupljati u barovima”. Nazvao ih je važnim mehanizmom prijenosa virusa.

“Diljem svijeta je porast broja zaraženih povezan direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovom trenutcima”, piše u magazinu Nature.

Dodaje se kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju. Zaključili su kako otvaranje restorana u punom kapacitetu je rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane te kafići i hoteli.

Restorani

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu. Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični.

“Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo velik broj zaraženih, a vi skinete masku, dolazimo do problema”, navodi dr. Fauci te dodaje kako on trenutno više voli naručivati svoju hranu.

Crkve

Iako nema zabrana na okupljanje u crkvama, to su mjesta gdje se virus može lako širiti pa je potreban oprez i mjere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance, prenosi Ordinacija.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close