Ovo povrće pomaže u čišćenju i zaštiti organizma, idealno je za mršavljenje, a djeluje čim ga pojedete

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2022. u 09:58
Foto: Pixabay

Stari Egipćani i Grci su ga cijenili kao hranu i lijek.

Poriluk je odavno popularan među onima koji žele smršaviti ili očistiti organizam od toksina. Zahvaljujući obilju vitamina C i drugih hranjivih tvari, čisti organizam i sprječava neke bolesti, piše B92. Stari Egipćani i Grci su ga cijenili kao hranu i lijek.

Možemo uživati u njemu tijekom cijele godine, jede se cijela biljka, a budući da su listovi posebno bogati beta-karotenom i vitaminom C koji se gubi kuhanjem ili pečenjem, preporučuje se da se listovi češće jedu sirovi, npr. u salati.

Sa 100 g poriluka u organizam unosimo samo 61 kcal i 2,9 g ugljikohidrata, ali zato dobivamo čak 1,8 g dijetetskih vlakana. Zbog toga je idealan za one koji paze na svoju težinu ili imaju problema s neredovitom i tvrdom stolicom.

Poriluk je blažeg ukusa i sadrži više proteina od crvenog luka, pa je bolji izbor za ljubitelje sporta koji brinu o svom fizičkom zdravlju i izgledu mišića. Dobar je izvor vitamina B grupe, važnih za pravilno funkcioniranje živaca i zdravlje kože.

Foto: Pixabay

Pravo je skladište željeza, mangana, kalija i magnezija, minerala koji se povezuju sa zdravljem kardiovaskularnog sistema. Jedan od njegovih najvrednijih sastojaka je sumpor, koji gradi razne fitokemikalije u poriluku. Poriluk sadrži tiosulfonate, koji se pretvaraju u sulfide kada se biljka nareže ili zgnječi. Sulfidi su fitokemikalije koje djeluju kao prirodni antibiotici u tijelu, pa doprinose prevenciji i liječenju bakterijskih infekcija.

Osim toga, snižavaju krvni tlak i kolesterol i tako pomažu u očuvanju zdravlja srca, mozga i krvnih žila. Poznato je i da jačaju obranu organizma, korisne su u prevenciji malignih bolesti, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma. U poriluku ima i dosta eteričnih ulja koja potiču lučenje probavnih sokova i mokrenje, zbog čega je poznat kao veliki prijatelj probavnog i urinarnog sustava. Zbog snažnog diuretičkog djelovanja, ova namirnica ima značajno mjesto u dijetalnoj terapiji bubrežnih oboljenja.

Ovo povrće je vrlo dobro protiv bakterija i gljivica u crijevima, a djeluje čim ga pojedete.Također, dobar je u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola, a dobro utječe i na izlučivanje urina. S obzirom na to da je najkorisniji za crijevnu floru, time pomaže i detoksikaciji organizma. Djeluje blago laksativno, a preventivno je namijenjen i protiv hemoroida.

Komentirajte prvi

New Report

Close