Ovo povrće i voće može uzrokovati skokove razina šećera u krvi

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2023. u 10:11
Foto: Pixabay

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjak upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi.

Za one s dijabetesom tipa 2, pametan odabir prehrane jedno je od najvećih oružja koje treba dodati arsenalu zaštite od visoke glukoze u krvi. Dok uživanje u slatkim poslasticama ili alkoholnim pićima očito ne donosi dobre vijesti za vaše razine šećera u krvi, voće i povrće moglo bi se činiti dobrim odabirom. Ipak, stručnjak je podijelio tri mogućnosti koje bi vas mogle dovesti u opasnost od skokova u razinama šećera u krvi, piše Express.

Nema sumnje da su voće i povrće iznimno zdravi, puni vitamina i minerala, prepuni vlakana i hranjivih tvari te da ova raznovrsna šarena hrana nudi optimalan nutritivni profil neophodan za vaše cjelokupno zdravlje, što ih čini kamenom temeljcem zdravog života. Međutim, određeno voće i povrće možda nije najbolji izbor za razinu šećera u krvi, smatra Rob Hobson, nutricionist i konzultant brenda dodataka prehrani Healthspan.

Neke od ovih zdravih opcija imaju visok glikemijski indeks (GI) što sugerira da bi mogle dovesti do visokih razina glukoze u krvi. Glikemijski indeks objašnjava kojom brzinom vaše tijelo razgrađuje ugljikohidrate do glukoze, a hrana se rangira kao niska, srednja ili visoka.

“Hrana s visokim GI brzo se razgrađuje što uzrokuje nagli porast razine glukoze u krvi. Osobe s dijabetesom nagli porast razine šećera u krvi nazivaju ‘šiljcima’.” Iako voće i povrće obično ima nizak GI rezultat, postoje neke iznimke”, kaže Hobson.

Prema Hobsonu, lubenica, krumpir i sušeno voće zauzimaju visoko mjesto na ovoj listi.

“Hrana s visokim GI može natjerati tijelo da pokuša proizvesti val inzulina kako bi se suprotstavio brzodjelujućim ugljikohidratima, a uobičajena posljedica toga je osjećaj gladi unutar dva do tri sata, zbog čega netko može poželjeti više hrane. Ljudi s dijabetesom moraju biti oprezni s hranom s višim GI jer je njihova sposobnost tijela da kontrolira razinu glukoze u krvi smanjena ili uopće ne postoji.”

Diabetes.co.uk dodaje da drugo voće i povrće s višim GI uključuje: mrkvu, pastrnjak, ciklu, kukuruz šećerac, banane, naranče, mango, grožđe i kruške. Iako treba biti oprezan pri konzumiranju ovih zdravih osnovnih namirnica, ne biste ih se trebali potpuno odreći. Hobson je objasnio da ova zdrava hrana još uvijek sadrži korisne hranjive tvari.

Primjerice, krumpir je dobar izvor magnezija, kalija, B6, folata i vitamina C, dok sušeno voće sadrži vitamin C i minerale poput kalcija i željeza. Stručnjak je zaključio da pacijenti trebaju biti samo “oprezni” kada jedu ovu hranu.

Komentirajte prvi

New Report

Close