Pet najopasnijih namirnica koje nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2023. u 09:12
FOTO: Pixabay

To može predstavljati ozbiljne rizike za zdravlje i sigurnost.

Mikrovalna pećnica izvrsna je za brzo i jednostavno kuhanje i podgrijavanje svih vrsta hrane, bilo da radite kokice ili zagrijavate ostatke od dana prije. Ali koliko god ovaj uređaj bio nevjerojatan, nije nešto što možemo koristiti za svu hranu u našoj kuhinji. Zapravo, u nekim slučajevima može biti vrlo opasno koristiti ovu metodu kuhanja. Nastavite čitati da biste čuli od stručnjaka o hrani što to nikada ne smijete pripremati u mikrovalnoj pećnici, piše Bestlifeonline.

Pet namirnica koje nikada ne smijete pripremati u mikrovalnoj

1. Jaja u ljusci

Svi znamo da poširanje jaja može biti muka, pa je u posljednjih nekoliko godina bilo bezbrojnih TikTok videa koji dijele kako se to radi u mikrovalnoj pećnici. Ali Melissa Wasserman Baker, dijetetičarka, nutricionistica i osnivačica Food Queriesa, kaže da je to veliki sigurnosni rizik. “Mikrovalna pećnica u ljusci može uzrokovati eksploziju, što može dovesti do ozbiljnih opeklina i ozljeda.”

U videu na YouTubeu koji razotkriva lažna trikove s društvenih medija, Ann Reardon, osnivačica How to Cook That, dijeli nekoliko priča o ljudima koji su teško opečeni nakon pečenja jaja u mikrovalnoj. Osobito je opasno za poširana jaja “jer vas može zaliti vrućom vodom”, napominje ona.

2. Sirove ljute papričice

Lisa Richards, nutricionistica i kreatorica Candida Diet, objašnjava da ljute papričice svoj ljuti okus dobivaju zahvaljujući spoju kapsaicinu—koji se oslobađa ako se sirove peku u mikrovalnoj pećnici.

Kapsaicin može iritirati oči, nos i grlo, što dovodi do kašlja i otežanog disanja. Osim toga, para koja nastaje zagrijavanjem paprike u mikrovalnoj pećnici također može uzrokovati opekline kože i očiju.

3. Prerađeno meso

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i hrenovki ne smije se peći u mikrovalnoj pećnici. “Sadrže visoke razine konzervansa i nitrata, koji mogu reagirati s mikrovalnim zračenjem i proizvesti štetne spojeve”, kaže Wasserman Baker.

Prema istraživačkom radu iz 2015. objavljenom u Lipids in Health and Disease, kada se prerađeno meso zagrijavalo u mikrovalnoj pećnici, povećala se proizvodnja produkata oksidacije kolesterola (COP). “Kolesterol je važan biološki spoj; međutim, proizvodi njegove oksidacije dokazano su štetni za ljudsko zdravlje”, objašnjavaju novine.

4. Smrznuto meso

Ako ste zaboravili odmrznuti paket piletine za večeru, baciti ga u mikrovalnu pećnicu na postavku za “odmrzavanje” može se činiti bezrazložnim. Ali stavljanje smrznutog mesa u mikrovalnu može biti loša ideja iz nekoliko razloga.

“Mikrovalne pećnice ne kuhaju hranu ravnomjerno, a smrznuto meso može ostati djelomično zamrznuto u nekim područjima, dok druga područja postaju dovoljno vruća da pospješuju rast bakterija”, objašnjava Trista Best, registrirani dijetetičar u Balance One Supplements. Bakterije tada mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

A iz perspektive okusa, “pečenje smrznutog mesa u mikrovalnoj također može rezultirati neugodnom teksturom, pri čemu neki dijelovi postaju gumasti ili žilavi”, dodaje Best.

5. Voda

Nije neuobičajeno staviti šalicu vode u mikrovalnu pećnicu ako kuhate čaj ili vruću čokoladu, a nemate volje koristiti kuhalo za vodu. Ali u svom videu Reardon objašnjava da se, ovisno o tome u čemu pećite vodu u mikrovalnoj, možete naći u opasnoj situaciji.

Kako ona objašnjava, normalno kada zagrijavate vodu, ona dostigne točku vrenja i počne stvarati mjehuriće, što znači da se voda pretvara u paru. Ali ako vaša voda nema nečistoća, recimo da koristite filtriranu ili destiliranu vodu, mogla bi eksplodirati u mikrovalnoj pećnici ako je stavite u “posudu koja je dobro ostakljena, nema ogrebotina, poput čaše ili nove šalice.”

Tada je moguće zagrijati vodu iznad točke vrenja bez vidljivog mjehurića. Ako zatim premjestite spremnik ili dodate bilo što u njega (primjerice instant kavu ili vrećicu čaja), “voda odmah počne klokotati i raspršuje kipuću vodu posvuda”, kaže Reardon.

Komentirajte prvi

New Report

Close