Lijepe i toksične: Ovo je pet ‘ekstremno otrovnih’ proljetnica

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2023. u 09:28
Foto: Unsplash

Važno je spriječiti životinje da grickaju proljetno cvijeće i lukovice jer neke od njih mogu biti otrovni

Proljeće je stiglo, a s njim i proljetno cvijeće, no stručnjaci upozoravaju vlasnike kućnih ljubimaca koji bi mogli biti “toksični” i “štetni” za mačke i pse. Važno je spriječiti životinje da grickaju proljetno cvijeće i lukovice jer neke od njih mogu biti otrovni, piše Express. Kako bi zaštitili i vas i vaše ljubimce, Canine Cottages je u suradnji s trenerom pasa Joeom Nutkinsom podijelio pet cvjetova kojih se treba kloniti.

1. Visibabe

Foto: Unsplash

“Ovi mali cvjetovi već cvjetaju, ali mogu uzrokovati veliku štetu vašem psu ako ih progutaju. Upravo je lukovica ove biljke prava opasnost, pa ako imate psa koji voli kopati, bilo bi pametno ukloniti ove biljke iz svog vrta. Iako je lukovica najopasnija, ostatak biljke također može uzrokovati da vaš pas postane vrlo loše, sa simptomima poput povraćanja i proljeva” , kažu stručnjaci.

2. Tulipani

Tulipani su vrlo popularno proljetno cvijeće, kako u kući tako iu vrtu, a otrovni su i za pse i za mačke. Dokazano je da je ovo cvijeće izuzetno otrovno za kućne ljubimce. Nije mudro puštati psa u blizinu ove biljke, pogotovo lukovice koja je najotrovniji dio.

“Simptomi uključuju povraćanje, slinjenje i proljev. Čak se i pijenje vode iz tegle u kojoj rastu može pokazati otrovnim”, kažu stručnjaci.

Foto: Unsplash

Tulipani su također otrovni za ljude ako se progutaju, budući da lukovica sadrži najveću količinu otrovnih kemikalija, a simptomi uključuju iritaciju kože i usta.

3. Narcisi

Slično kao i tulipani, narcisi su također otrovni za mačke i pse, a simptomi uključuju povraćanje, lučenje sline i srčanu aritmiju među najgorim simptomima. Ako imate kućnog ljubimca, držite ove biljke na sigurnom mjestu gdje im pas ili mačka ne mogu doći.

Foto: Unsplash

Može biti teško spriječiti mačku da jede i kopa ovo cvijeće u vrtu, pa se odlučite za biljku jakog mirisa koja se nalazi pored te tegle za cvijeće.

4. Divlji zumbuli

Divlji zumbuli se može naći u mnogim šumama i također je među biljkama koje su otrovne za pse. “Ova biljka raste blizu tla i psi je lako zagrizu. Simptomi nakon što progutaju ovu biljku su slični prethodnim biljkama” , kažu stručnjaci.

5. Šafran

Foto: Unsplash

Iako je ovaj cvijet pravi znak da je stiglo proljeće, vrlo je toksičan za mačke i pse, uzrokuje želučane probleme, kao i povraćanje i proljev ako se proguta. Stručnjaci su preporučili da se klonite i šafrana te da odmah pozovete svog veterinara ako primijetite da vaš ljubimac pojede bilo koju od navedenih biljaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close