Ovih pet kućnih biljaka uspijeva i bez previše sunčeve svjetlosti

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2022. u 10:35
Foto: Unsplash

Donosimo popis sobnih biljaka koje ne trebaju sunčevu svjetlost i mogu uspijevati uz minimalnu pažnju.

Ako postoji način da uljepšate dosadan prostor, to je da dodate sobne biljke. Nažalost, problem sa zatamnjenim, dosadnim prostorima je taj što im često nedostaje sunčeve svjetlosti – nešto što većina biljaka treba, piše Bestlifeonline. Ipak iako ste mislili da ćete ubiti sve biljke koje donesete kući, ne bojte se jer u nastavku donosimo popis sobnih biljaka koje ne trebaju sunčevu svjetlost i mogu uspijevati uz minimalnu pažnju.

Difenbahija

Ova tropska kućna biljka rado će živjeti na svakoj polici za knjige ili pomoćnom stoliću, bez obzira na sunčevu svjetlost. Prema Institutu za hranu i poljoprivredne znanosti Sveučilišta Florida, difenbahija preferira raspršenu sunčevu svjetlost ili djelomičnu sjenu, ali će tolerirati i punu sjenu. Voli tipične kućne temperature, a ako ga zalijevajte redovito i bujat će, no imajte na umu da je ova biljka otrovna za odrasle, djecu i kućne ljubimce.

Zeleni ljiljan

Foto: Unsplash

Zeleni ljiljan je otporna sobna biljka za ljude koji nemaju zelene ruke ili pristup izravnoj sunčevoj svjetlosti. “Zeleni ljiljani cijene jaku do umjerenu neizravnu sunčevu svjetlost, ali to ne znači da ne mogu preživjeti bez sunčeve svjetlosti”, rekla je za Real Simple hortikulturistica Bliss Bendall u Botaničkom vrtu New Yorka. Jedina situacija osvjetljenja koju mrze je izravno, vruće sunce, koje im može spaliti lišće. Trebate posebno paziti da ne zalijete pretjerano svoj zeleni ljiljan, a da ipak održite tlo vlažnim.

Bršljan

Foto: Pixabay

Bršljan je poznat kao iznimno otporna biljka, a prema SFGate-u, uspijeva u bilo kojoj količini svjetla, od punog sunca do pune sjene. Ako odlučite unijeti bršljan u svoj dom, trebali biste ga staviti na neko mjesto da se penje i držati ga u visećoj košari ili na rešetki.

Nakon što ga zalijete pustite da se tlo isuši prije ponovnog zalijevanja i imajte na umu da je biljka otrovna.

Zlatni puzavac

Postoji razlog zašto je zlatni puzavac odlična biljka za zatvorene prostore: može preživjeti u prostorima s malo prirodnog svjetla (pa čak i s nekoliko fluorescentnih svjetala). Zapravo, jedina rasvjeta koju zlatni puzavac ne voli je jako, izravno sunce.

Foto: Pixabay

Prilagodljiva biljka može se uzgajati u vodi ili tlu te tlu bogatom i siromašnom hranjivim tvarima. Zalijevajte svoj zlatni puzavac svakih jedan do dva tjedna i pazite na uobičajene znakova pretjeranog zalijevanja, kao što su žuti listovi i crne stabljike.

Sanseverija

Sanseverija je još jedna kućna biljka koja može podnijeti gotovo sve uvjete u zatvorenom prostoru. Uspijevaju pri niskim do visokim razinama osvjetljenja, a da bi ova biljka bila sretna, važno je osigurati joj odgovarajuću količinu vode.

Foto: Pixabay

Budući da je Sanseverija sukulenti– što znači da pohranjuju vodu u svoje lišće i korijenje – ne treba puno vode, a pretjerano zalijevanje moglo bi ih ubiti. Svaki dan dotaknite prstom tlo; kada se na dodir učini suhom, pričekajte jedan ili dva dana sa zalijevanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close